Az ötlettől a megvalósulásig
A Gordiusz Alfa Kft. és a Ruukki Hungary Kft. szervezésében, május 28-án került megrendezésre az immár hagyományos Fémipari szinergiák szakmai konferencia.

Az ismét az Ipar napjai szakvásárral egy időben, a budapesti Expo Congress Hotelben megtartott rendezvényen a Gordiusz Alfa stratégiai partnerei termékeit ismertette a lézervágás és a vízvágás területére koncentrálva, a Ruukki pedig nagy szilárdságú Optim speciális acéljait és Laser szerkezeti acélját mutatta be.

Beruházásmenedzsment a fémiparban

A Gordiusz Alfa megoldásokat szállít a fémipar számára, az összekötő kapocs szerepét kívánja betölteni a modern technológiák szállítói és felhasználói között. Termékpalettája a hazai és a közép-európai piac legszélesebb fémipari szerszámgépkínálata, amely lefedi a lemezipari és forgácsolástechnológiai termékek teljes spektrumát a kézi működtetésű gépektől kezdve a legmodernebb gyártócellákig. 2010-től a Gordiusz Alfa beindította méréstechnikai divízióját. A kézi mérőeszközöktől kezdve a legmodernebb tesztberendezésekig találhatók termékek a kínálatban. A szakmai konferencián többek között a török Baykal lemezmegmunkáló gépei és az Ausztrál Techni WaterJet vízsugaras megmunkálóközpontjai jutottak kiemelt szerephez.

A lézeres megmunkálógépek legújabb generációja

– A Techni Waterjet Quantum NXT szervoelektromos (ESP) szivattyúja 2009-es piacra dobása óta új iparági mércét állít fel a vízsugaras vágás terén, új normát teremtett, amelybe beletartozik a kétéves, illetve 4000 üzemórás jótállás is – mondta Szegő Róbert, a Gordiusz Alfa ügyvezető igazgatója. Az elöregedő nyomásfokozó szivattyúk vagy a közvetlen hajtású szivattyúk lecserélése a Quantum NXT ESP-re igencsak költséghatékony megoldás, hiszen a vízsugaras vágók szivattyúinak rendkívüli mértékű kopása és elhasználódása azzal jár, hogy az öregedő gépek fenntartási költsége évről évre drámaian növekszik. A legtöbb nyomásnak kitett és hidraulikus alkatrész névleges élettartama 6000 és 10 000 üzemóra között van.

Az átállás Quantum NXT-re ésszerű pénzügyi döntés, tekintve hogy az alacsonyabb áram-, víz- és karbantartási költségeknek köszönhetően négy év alatt teljesen megtérül, amellett hogy tisztább és csendesebb munkakörnyezetet teremt. A Quantum NXT az anyagok széles körének vágására alkalmas, köztük rozsdamenetes acél, alumínium, üveg, kő, gumi és titán is szerepel.

Nagy szilárdságú acélok

A Ruukki energiahatékony acélmegoldásokat biztosít ügyfelei számára. Ruukki Metals üzletága nagy szilárdságú és kopásálló lemezek legszélesebb választékát kínálja, a melegen hengerelt lemezek 2,5–150 mm vastagságig érhetők el. A Ruukki a nagy szilárdságú speciális acélok első számú fejlesztője, 2002 óta gyárt Optim nagy szilárdságú acélokat. A vállalat állítja elő a piacon kapható legvékonyabb, ultra nagy szilárdságú szerkezeti acélokat. Az új Optim 700 QL1 acél megfelel az EN 10025-6+A1 szabványnak, 6,00–60,00 mm vastagságtartományban kapható, feldolgozása könnyű a jó alakíthatóság, hajlíthatóság és hegeszthetőség miatt. Innovatív, 1100 MPa szakítószilárdságig terjedő Optim QC minőségeinek nagy előnye a kis vastagságoknál a kivételesen jó felületi minőség, simaság és a gyártási tételenként is megbízható vastagsági méretpontosság.

Nagy szilárdságú acélok komoly igénybevételre

A Ruukki nagy szilárdságú szerkezeti acélokból álló Optim portfóliója újabb típusokkal bővült. Az új Optim 700 QL1 szerkezeti acél megnövelt ütőmunka-jellemzőkkel bír. Ütőmunkája –60 °C-on tesztelt, így ideálisan használható komoly igénybevételt támasztó, fagypont alatti hőmérsékleteken. Alkalmazási területek: daruk, teherviselő szerkezetek, illetve nehézgépek vázszerkezetei és alkatrészei. A Ruukki kínálatában immár szerepel a 960 QL lemezminőség is, amellyel különösen az emelőberendezés-gyártók jobb kiszolgálása válik lehetővé. A Ruukki kínálata a darugyártók számára így tartalmazza az Optim QC 900 és 960 típusú hengerelt lemezt 3,0–10,0 mm vastagságban, valamint a 960 QL durvalemezt 8,0–12,0 mm vastagságban.

Szerkezeti acél könnyű megmunkáláshoz

A megmunkálásbarát Ruukki Laser szerkezeti acélok könnyen vághatók, hegeszthetők és hajlíthatók, ami magasabb teljesítményt tesz lehetővé az automatizált gyártási folyamatokban. Határozott előnyt jelent a műhelyek számára, hogy rövidebb a beállítási és a vágási idő, illetve a megmunkált komponensek kevesebb felülkezelést igényelnek.

Könnyen vághatók, hegeszthetők és hajlíthatók

A Ruukki Laser acélok vágásakor a berendezés teljes lézervágási kapacitása kihasználható, így az egyenletes acélminőség leállásmentes termelést és minőségi gyártási tulajdonságokat tesz lehetővé. A vágott termékek igényesek, méretpontosak és könnyen leválaszthatók a fémlemezről. A Ruukki Laser acélminőségek tökéletesen vághatók lézerrel, normál lángvágással vagy mechanikus vágással. Most minden Ruukki Laser Plus durvalemez esetében garantált a lézervágás utáni 3 mm/m síklapúsági tolerancia.