Zamaróczy Ádám 2021. február 12. 13:51
A teljesen kétrét hajtható napelem több mint rugalmas
Bár a flexibilis napelemek kialakításában nap mint nap számos előrelépés tapasztalható, a teljesen összehajtható táblák megvalósítása mindmáig kemény diónak bizonyult. Úgy néz ki, dél-koreai tudósoknak most sikerült megbirkózni a feladattal.

Ugyan háztetőkön vagy napfarmokban a merev napelemek is kiválóan alkalmazhatóak, például szállításnál vagy egyenetlen felületeken folytatott energiatermelésnél azért mégis óriási előny, ha rugalmasabbak.

Örvendetes hír, hogy különböző flexibilis napelemek már ma is léteznek; ezek rendszerint polimerekhez vagy papírhoz hasonló szubsztrátumokra felvitt vékonyfilm-anyagokból (például grafén, volfrám-diszelenid vagy réz-indium-gallium-szelenid [CIGS]) készülnek.

Az ilyen eszközök felületét ugyanakkor csak korlátozott mértékben lehet meghajlítani, egy bizonyos hajlásszög fölött eltörnek.

E probléma áthidalása érdekében a Puszani Nemzeti Egyetem (Dél-Korea) kutatói ún. egyfalú szén nanocsövekből (SWNT) készített vezetőképes fóliához fordultak.

Ezt a filmet először egy poliimid szubsztrátumra fektették, majd pedig a konduktivitás javítása érdekében az egészet molibdén-oxiddal lefedték.

Az így kapott fóliát több mint 10 000-szer tudták törés nélkül tökéletesen összehajtani.

Természetesen a felület a maga 15,2 százalékos energiaátalakítási hatékonyságával (jelenlegi mércével mérve) napelemként is megállta a helyét.

A kutatás eredményeit az Advanced Science folyóiratban jelentették meg a tudósok.