Zamaróczy Ádám 2015. március 06. 14:53
Az okosnyaklánc megmondja, mit eszünk
A jövőben életmentő alkalmazásai lehetnek annak a kiegészítőnek, amely a lenyelt ételek által keltett rezgésekből képes azonosítani az általunk elfogyasztott táplálékot.

Egy újonnan feltalált okosnyaklánc a nyeléseinkből igyekszik kiókumlálni az általunk elfogyasztott étel tartalmát és mennyiségét. A Los Angeles-i UCLA egyetem mérnökei éppen azért fejlesztették ki a tanulékony kiegészítőt, hogy (saját maguk előtt is) könnyebben elszámoltathatók legyenek a fogyni kívánó „zugevők”.

A fogyókúrás programok jó része a résztvevők elméletileg őszintén vezetett táplálkozási naplóira támaszkodik. A gond csupán annyi, hogy a diétázók gyakran füllentenek, vagy esetleg nem emlékeznek pontosan az általuk elfogyasztott menü minden egyes részletére.

Ezen kíván segíteni a WearSens nevű „nyakék”, amely étkezéskor nyomon követi a nyakunk tájékán keletkező rezgéseket.

A mellkasunk felső része tulajdonképpen egy üreg, amely minden egyes lenyelt falat és lélegzetvétel után – hogy mást ne mondjunk – felmorajlik. A nyakláncon található piezoelektromos szenzorok érzékenyek a mechanikus zavarokra; a lenyelt falatok és kortyok által előidézett remegések egészen a nyakunk bőréig elterjednek, és így ezt a vibrálást a WearSens érzékelői rögzíteni tudják. Minden ételnek megvan a saját, jellegzetes rezgésmintája. Ha valami puhát és nedveset eszünk, annak értelemszerűen más hangja van, mint amikor valami keményet és ropogósat fogyasztunk.

„Az eszköz testre szabásához a nyaklánc új viselőit egy 3 hüvelyk [kb. 7,6 cm] hosszú Subway szendvics, illetve egy 12 unciás [kb. 3,6 dl] ital elfogyasztására kérjük meg” – mondja Majid Sarrafzadeh, az UCLA egyik elektrotechnikusa. Az így keletkezett rezgések adatait aztán egy okostelefonos alkalmazásnak átküldik. A szoftver a szilárd és a folyékony anyagok megkülönböztetésével regisztrálja a fogyasztó nyelési mintáit.

Egy, az IEEE Sensors Journal nevű szakfolyóiratban közölt tanulmány kimutatta, hogy ezek az adatok pontosan megkülönböztetik a szilárd és a folyékony élelmiszereket, illetve a hideg és a forró italok esetében 90 százalékos találati aránnyal „dolgoznak”. A módszer megbízhatósága a kemény és a puha ételeket – szendvicsek, csonthéjasok, chips, csokoládé, húspogácsa stb. – illetően körülbelül 75 százalékos. Az alkalmazás a felhasználó napi étrendjének nyomon követésével megrezegteti a telefont, ha a „megfigyelt személy” esetleg kihagy egy étkezést, vagy dehidratált állapotba kerül. Az eszközt egyébként 30 személyen egy kisebb menü segítségével próbálták ki élesben.

A WearSens orvosi szempontból is hasznos lehet. Regisztrálni tudja például, ha a nyaklánc viselője lenyel egy pirulát, vagy éppen leküld egy slukkot a cigarettájából, és minderről a hibáról, illetve „csalásról” tájékoztatni tudja az illető családtagjait vagy éppen az orvosát. A kiegészítő életmentőnek bizonyulhat a tüdőtranszplantációk után, hiszen a szervkilökődéssel fenyegető abnormális légzésről távolról és jó előre tájékoztatni tudja a beteget kezelő szakembereket.