Az okos fényszórók megjegyzik, ahol jártunk
Infravörös kameráikkal az embereket és az állatokat is észlelni tudják.

A 40-es évek végén a Tucker Torpedo nevű autót egy harmadik, a Küklopsz Szemének keresztelt fényszóróval is felszerelték.

A középen elhelyezett egységet a kormányműhöz csatlakoztatták, ami miatt a lámpa a kanyarok környékén el tudta fordítani a csóváját. Ez csak egy volt a Preston Tucker (egyébként szomorú sorsú) kocsijába zsúfolt, temérdek újítás közül. Az említett autó feltűnése óta eltelt számos évtized ellenére napjaink fényszórói ugyanakkor még mindig relatíve „buta” szerkezetek.

Mindez változóban van, a Ford Motor Company szerint fényes jövő elé tekintünk.

A vállalat kamera-alapú fejlett elülső világítórendszere (Camera-Based Advanced Front Lighting System) a sötét utakon történő tájékozódás megkönnyítéséhez infravörös lámpát, GPS-jeleket, illetve speciális, a közúti jelzések felismerésére képes technológiát fog felhasználni. Amellett, hogy a rendszer a vezetőt a gyalogosokra, a biciklistákra és az állatokra is figyelmeztetni tudja, az új technológia az immár bejárt útvonalakat is „megjegyzi”, és így állítólag majd a lámpákat is a kanyarok és a potenciális veszélyek „fényében” fogja elmozdítatni. Pillanatnyilag egyszerre nyolc veszély követhető nyomon a módszerrel, és a rendszer a hírek szerint a két legnagyobb fenyegetés beazonosítására is képes lesz.

Matrix LED rendszerén keresztül ez idő szerint az Audi is fel tud mutatni néhányat a mondott funkcionalitások közül, ám bizonyos törvényi akadályok miatt ezek némelyikének alkalmazása az egész Egyesült Államokban tiltott.

Érdemes ezek mellett még megemlítenünk a General Motors Company megoldását, amellyel a reflektor a sofőr szemmozgásának nyomkövetésére is képessé válik.

Úgy látszik, az autók fényes tekintetében lassan megjelenik az értelem is…