Az MIT reflexekkel vértezi fel legújabb robotját
A külső vázhoz szíjazott pilóta biztonságból vezérelheti az életveszélyes helyen munkálkodó gépeket.

Bolygónkat az emberek igyekeztek a két, ingatag alsó és az ugyancsak egy pár ügyes felső végtagjuk számára ideális környezetté alakítani. Az általuk létrehozott „miliő” azonban gyakran éppen az alkotói ellen fordul, és a sokszor tragikus események után esetenként ismét emberi beavatkozásra lehet szükség. Éppen ez tény adta a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) mentőrobotversenyének apropóját is. A megmérettetésen a különböző csapatok által létrehozott, ember alakú robotok olyan jövőbeli, potenciális, veszélyes feladatokban mérik össze erejüket, mint például a szelepek elzárása a sérült és szivárgó nukleáris reaktorokban. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatóinak HERMES nevű, humanoid robotja a hasonló problémákra jelenthet megoldást. A gépet egy külső vázhoz szíjazott, emberi pilóta irányítja. A távvezérléssel ellátott architektúra beépített reflexekkel rendelkezik.

A PhD hallgató Joao Ramos szerint a koncepció lényegében annyi, hogy „az emberi agyat megpróbálják egy robotba átültetni”. Amíg a pilóták egy biztonságos helyszínen irányítják a gépet, a robot a veszély helyszínén végzi a munkáját. Az androidot kettő darab, három ujjas kézzel szerelték fel a tervezők. A végtagok a különböző dobozok szétzúzása mellett a kávé kiöntéséhez hasonló, kifinomult mozdulatokra is képesek.

MIT HERMES Robot Pours Coffee

A legfontosabb újítás ugyanakkor nem a kezekben, hanem az érzékelőkben rejlik. A robot még emberszerűbbé tételéhez az android még visszaküldött jelekkel is tájékoztatja az irányítóját, aki ezek alapján éppen úgy javít a helyzetén, ahogy azt egy átlagember tenné. A robot tanul ezekből a kölcsönvett reflexekből.

MIT HERMES Dance

A pilóták kezében rejlő kontrollerek vezérlik a robotok kezét, és a szerkezetek fejéhez rögzített kamerák élő videót közvetítenek az irányító felé, aki a robot által látott világot úgy érzékeli, mintha ő is a helyszínen lenne. Albert Wang, egy másik PhD hallgató elmondta, hogy a találmány egyik jövőbeli verziója az autonóm vezérlést ötvözné az emberi intelligenciával.

Íme, egy videó a HERMES-ről: