Az MIT műhala olyan diszkrét, mint egy kém
SoFi a környezetébe tökéletesen beilleszkedve képes megfigyelni a víz alatti élővilágot.

A maga ide-odacsapkodó uszonyaival SoFi úgy néz ki és úgy is mozog, mint egy igazi hal.

Épp csak annyi a különbség, hogy őt egy Super Nintendo kontroller és egy ultrahangos jeladó segítségével agy helyett búvár irányítja. SoFit, a lágy robothalat a tengeri élővilág testközeli tanulmányozásához fejlesztették ki. A távolról irányított vagy autonóm víz alatti járműveket nagyrészt propeller hajtja, amely viszont gyakran megzavarja a víz alatti ökoszisztémát. Több videóban azonban látszik, hogy a korallok között fickándozó mechanikus betolakodóként SoFi „nem sok vizet zavar” a halak körében.

A kreatúra burkolata fröccsöntött és 3D-nyomtatott műanyagból készül, ami azt jelenti, hogy az előállítása egyszerű és olcsó.

Sűrített levegővel teli, beépített tartálya segítségével könnyedén változtatgathat függőleges elhelyezkedésén, és a víz felszínétől számítva maximum 18 méter mélyre tud lemerülni.

Egyhuzamban 40 perc úszásra képes. Az okostelefonokat hajtó lítiumion akkumulátorokhoz hasonló elemek működtetik a szerkezetet, és a fényképek, illetve videók rögzítéséhez halszemoptikát alkalmaz.

 SoFi elektronikáját a fejébe csomagolták, és a víz kívül tartása érdekében babaolajjal bevonták.

A mesterséges halat az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) egyik csapata teremtette meg. A fejlesztők egyikeként Robert Katzschmann így fogalmazott: „Tudomásunk szerint ez az első robothal, amely kábel nélkül hosszabb ideig három dimenzióban úszni képes.”