Az IoT, IIoT és ipar 4.0 megoldások a kisvállalatok számára is elérhetők
Az olyan hangzatos technológiai újdonságokról, mint az ipari digitalizáció, könnyen elhisszük, hogy olyan költséges eszközöket foglalnak magukba, amelyeket csak a legnagyobb vállalatok engedhetnek meg maguknak. Ez azonban ma már egyáltalán nem így van, a kkv-szektor ugyanúgy profitálhat belőle, mint egy multinacionális cég gyártóegysége.

Valójában az ipar 4.0 és az ipari digitalizáció is – megfelelően alkalmazva – megoldást jelenthet számos termelési problémára, költségeit tekintve pedig a jól átgondolt rendszer rentábilis és hatékony lesz hosszú távon is. Az Endress + Hauser Magyarország Kft. szakértőivel, Mézes Andrással, Tóth Ádámmal és Utto Loránddal IoT és IIoT, illetve digitalizációs eszközökről és lehetőségekről beszélgettünk, amelyek a kkv-k számára is kézzelfogható megoldást jelentenek.

Eszközhálózat a hatékonyságért

„Ahogy a termelőeszközök, úgy a termelési paraméterek méréséért felelős készülékek is kommunikálhatnak a hálózattal” – kezdi Tóth Ádám, majd hozzáteszi: „olyan eszközöket forgalmazunk, amelyek képesek a leggyakrabban alkalmazott protokolloknak megfelelően kommunikálni a hálózatokkal és egyedi rendszerekbe is beilleszthetők a megfelelő driverekkel. A kompatibilitásról minden információ a felhasználó rendelkezésére áll.”

Forrás: Endress+Hauser

A termelési hálózatok létrehozása azonban nemcsak hatékonysági kérdés, a legtöbb kisfelhasználó számára az anyagiak is mérlegelési szempontot jelentenek: „Az ügyfelek minden esetben nyernek azzal, ha a termelést digitalizálják, a korszerűsítés a hatékonyságban visszahozza az árát, a karbantartás is egyszerűsödik és a prediktív javításokkal megelőzhetjük a hirtelen meghibásodások miatti leállásokat” – foglalja össze Utto Loránd.

Ez a jövő, ez nem kérdés

Amikor a kkv-szektor szereplőinek lehetőségei kerülnek szóba, a szakértők egyetértenek abban, hogy a fejlesztés egyértelműen megéri a ráfordítást: „a versenyszférában nem kérdés, hogy fejleszteni kell. Mivel a versenytársak is ugyanarra a piacra lőnek, a felszínen maradás feltétele, hogy modernizálják a termelésüket. Ha a versenyképesség a cél, akkor a racionális fejlesztésekre szükség van.” – magyarázza Tóth Ádám.

„A már megszokott analóg rendszereken nehéz túlnőni. Sok helyen a felhasználók ragaszkodnak a bejáratott megoldásokhoz és természetesen vannak olyan területek, ahol nem is indokolt az eszközök cseréje vagy bonyolultabb rendszerrel történő helyettesítése. Azonban világosan látszik, hogy a jövő az IoT és a digitalizáció irányába halad, ami azt jelenti, hogy a fejlődés érdekében mindenképpen érdemes megfontolni a ráfordítást. Ha valaki meg akarja tanulni ezeknek az eszközöknek a használatát, akkor képes lesz rá” – hangsúlyozza Tóth Ádám. 

Mézes András hozzáteszi: „ahogy a hétköznapi felhasználók kiélvezik a digitalizáció nyújtotta előnyöket a mindennapokban – akár az okostelefon, akár az autóelektronika, akár a háztartási eszközök digitalizációja révén – ugyanúgy az ipari felhasználásban is meg kell találni az előnyöket.” Ami az autóban már bizonyított és megszoktuk, azt a gyártásba is beilleszthetjük.

Terepről a Netilionig Forrás: Endress+Hauser

Abban tehát egyetértenek mindannyian, hogy a kis- és középvállalati szektornak is digitalizálnia kell, a kérdés  mindig az, hogy milyen szinten, milyen eszközökkel és milyen mértékben hatják át ezek a technológiák a termelést. A skálázható megoldások azonban jól testre szabhatók és ilyeneket az Endress+Hauser kínálatában is találnak, akár abban az esetben is, ha felhőalapú rendszer bevezetésén gondolkodnak.

Nem csak a legújabb eszközök számára

Felvetődik a logikus kérdés: mi lesz a régebbi mérőeszközökkel, azokkal amelyek akár már évtizedek óta kitartóan szolgálják a felhasználóikat. „Amikor digitalizációról beszélünk, alapvetően két megoldást különböztetünk meg. Egyrészt lehetőség van a már beépített régi készülékek >>felokosítására<<, ami azt jelenti, hogy egy speciális gateway eszközzel csatornázzuk a gyűjtött jeleket a vállalati rendszerbe. A másik lehetőség, hogy olyan eszközök kerülnek beépítésre, amelyek már önmagukban képesek a jeltovábbításra a hálózat felé. Ilyenkor nincs szükség kiegészítő jeltovábbító eszközre.” – részletezi Tóth Ádám, majd hozzáteszi: „ a legtöbb eszközben ott van a digitális jelek gyűjtésének lehetősége. A kérdés csak az, hogy valóban szükségünk van-e még egy plusz adat kiolvasására.”

Az Endress+Hauser számos olyan modern mérőeszközt kínál, amelyek képesek a jelek mobilhálózaton történő továbbítására, illetve bluetooth-kapcsolat kialakítására is. Ezzel egyszerűsödik az adatgyűjtés és a folyamatfelügyelet. Ezt a következőképpen szemlélteti Utto Loránd: „Egyszerű és szemléletes példa, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken található mérőkészülékek az öndiagnosztika eredményeit továbbíthatják a felügyeleti eszközre. Így folyamatosan ellenőrizhető az állapotuk, anélkül, hogy mondjuk egy tartály tetejére kellene rendszeresen felmászni.

Természetesen előbb vagy utóbb, ha beavatkozás szükséges, mindenképpen fel kell másznia valakinek, hogy elvégezze a szükséges műveletet, azonban nem mindegy, hogy a többi alkalommal, amikor csak a jelek kiolvasása történik, szükséges-e felmászni a tartályra.”

Az Endress+Hauser Magyarország Kft. húsz éve működik hazánkban és szolgálja ki partnereit professzionális terepi mérőeszközökkel. A piaci igényekhez igazodva a cégcsoport tevékenysége az értékesítésen túl további szolgáltatásokkal bővült: az ügyfelek oktatásokat, kalibrálási, hitelesítési, optimalizálási, mérnöki és karbantartási szolgáltatásokat is rendelhetnek a vállalattól. A legújabb üzletág pedig a kulcsrakész megoldások tervezését és szállítását jelenti – a megfelelő készülék kiválasztásán túl az alkalmazástechnikai megoldásokig. A húsz fős magyar leányvállalat a lehetséges megoldásra koncentrálva kínálja méréstechnikai készülékeit, szolgáltatásait és kiegészítő digitális eszközeit az ipar minden szereplője számára.

A sorozat harmadik részében a szakértőkkel a felhőmegoldásokról és az adatok biztonságáról folytatjuk a beszélgetést.