Az IO-Link szabvány uralja az automatizálást
A Festo az IO-Linkre alkalmas automatizálási technológiák teljes választékát kínálja, vezérlőkkel, szelepszigetekkel, arányos (proporcionális) szelepekkel és szenzorokkal.

A szabványosított IO-Link technológia egyszerűvé és gazdaságossá teszi a kommunikációt a szenzorokkal és az aktuátorokkal. Az evolúciós fejlesztéseknek köszönhetően ez az egyszerű technológia három vagy öt vezeték segítségével képes pont-pont kapcsolatot biztosítani, minimális anyagszükséglet mellett.

Az IO-Link nem egy új buszrendszer, hanem egy továbbfejlesztett változat, egy újfajta kommunikációs interfész az ipari buszrendszerek és az IO-Link-eszközök között. Ez nem csupán azt engedi meg, hogy paraméteradatokat töltsünk le az irányítórendszerről a szenzorra vagy az aktuátorra, hanem diagnosztikai adatokat is küld a másik irányban az irányítórendszer felé. Egy terepibusz-interfész kiépítése a legalsó szintig általában költséges megoldás. Viszont ezzel az egyszerű, három- vagy ötvezetékes kábellel digitális vagy analóg értékek, paraméterek és a diagnosztikai adatok is továbbíthatók, speciális elemek, például árnyékolás, sodrott vezetékek, impedancia vagy lezáró ellenállás nélkül.

Az IO-Link piramisa

Nagyobb rendszereknél, több IO-Link-slave esetén a gateway-funkciót a terepibusz-csatoló egység biztosítja. A kisebb gépekben és rendszerekben, amelyek nem feltétlenül igényelnek terepi buszt a méretük miatt, a PLC-master IO-Linkként viselkedik.

Értékes tulajdonságok, lehetőségek

Nagyobb biztonság A szabványosított IO-Link-eszközök alkalmazása csökkenti a beruházási kockázatot, mivel a nemzetközi, nyitott és terepibusz-független IO-Link szabvány garantálja a hosszú távú kompatibilitást. Az eredmény: kevesebb állásidő, nagyobb termelékenység. A széles körű működési és diagnosztikai adatcsere az eszköz és a masterrendszerek között meggyorsítja a hibakeresést.

Megnövelt hatékonyság, egyszerűség Az IO-Link egységesített, szabványosított technológia, amely egyszerűvé teszi a készülékek telepítését (vezetékezését). Az IO-Link-eszközök egyszerűen és kényelmesen paraméterezhetők, valamint eszközcsere után egyből üzembe helyezhetők szoftveres eszközök használata nélkül.

Kompakt CECC vezérlő a kompetens és konzisztens decentralizációhoz (forrás: Festo)

IO-Link-master CECC vagy CPX-E vezérlőkkel A négy IO-Link-masterporttal rendelkező kompakt CECC vezérlő segítségével kompetens és konzisztens decentralizáció valósítható meg. A vezérlő elektromos és pneumatikus hajtóműveket irányít kis rendszereknél. Ez a kompakt kialakítás nem csupán csökkenti az intelligens szenzorok és szelepszigetek telepítési és hálózatépítési költségeit, hanem értékes diagnosztikai lehetőségeket is kínál.

Bonyolultabb alkalmazásokhoz a Festo egy moduláris mozgásvezérlőt, a CPX-E-t ajánlja. Az eszköz IO-Link-moduljai négy masterportot tartalmaznak. A CPX-E-t felszerelték EtherCAT-masterrel, használható önálló CoDeSys-vezérlőként vagy alrendszerként, illetve device-ként integrálható a Profinet vagy az Ethernet/IP hálózatokba. 

CPX terminál Használható távoli I/O-ként az MPA vagy a VTSA szelepszigetekkel együtt, illetve lehetővé teszi egy vagy több IO-Link-master interfész-integrációját. A széles körű funkcióintegrációnak köszönhetően a CPX terminállal könnyen vezérelhetők a pneumatikus és az elektromos hajtások. A CPX terminál (Profinettel vagy Sercosszal kombinálva) modulonként két IO-Link-porttal használható. Így különálló IO-Link-eszközök kapcsolhatók a szelepsziget közeli/közvetlen környezetébe.

Egyszerű pozicionálás OMS-rendszer segítségével

Szelepszigetek Gazdaságosabb és hatékonyabb a telepítés összehasonlítva más szelepszigetekkel, azok többpólusú csatlakozókábeleit felváltják a szabványos M12-es kábelek és az IO-Link. Ez csökkenti az anyagköltséget is, de leginkább technológiai előnyöket kínál, például a mostoha üzemeltetési körülményekhez való alkalmazkodást.

Elektromos automatizálás A CMMO-ST motorvezérlőt, amely integrált webszervert tartalmaz a konfiguráláshoz és a diagnosztikához, szintén felszerelték az IO-Link-interfésszel. A CMMO-ST egy zárt hurkú vezérlő léptetőmotorokhoz. Az OMS- (Optimized Motion Series) rendszer rendkívül egyszerűvé teszi a pozicionálást.

VPPM arányos nyomásszabályozó A VPPM arányos nyomásszabályozók IO-Linkkel összekötve nem igényelnek árnyékolt analóg kábeleket, így a jelszint kevésbé van kitéve az interferenciának. A paraméterek beállítása és az adatok elmentése az IO-Link-masterben történik. Ez egyrészt praktikus, másrészt gyors újraindítást tesz lehetővé egy alkatrészcserét követően.