hero
Az intralogisztika teljes vertikumát átfogják
Az 1992-ben megalakult Jungheinrich Hungária Kft. egyike a vasfüggöny lebontása után Kelet-Közép-Európában létesített első Jungheinrich-leányvállalatoknak. A ma már hazai piacvezető vállalkozás felkészült partner az üzemen belüli logisztika valamennyi kérdésének megoldásában.

A Jungheinrich AG nemzetközi tekintetben a piacvezető vállalkozások közé tartozik az anyagmozgató gépek, valamint a raktári- és anyagmozgatási rendszerek területén. Olyan saját termékeket előállító logisztikai szolgáltató, amely átfogó termékpalettát kínál az anyagmozgató berendezések és a raktári állványrendszerek terén, de ennél sokkal szélesebb kört fed le tevékenysége: az üzemen belüli logisztika teljes vertikumára kiterjedő szolgáltatásokat nyújt.

Így ünnepelték az évfordulót

A magyarországi Jungheinrich ebben az esztendőben ünnepli 20 éves fennállását. 1992-ben írták alá a társasági szerződést Budapesten. Ezzel a lépéssel a vállalat megnyitotta a forgalmazás területén Kelet-Közép-Európa kapuját. A budapesti székhellyel létrejött cég gyors növekedésnek indult. A munkatársak száma az egykori öt főről folyamatosan emelkedve mára meghaladja a kilencven alkalmazottat. Csupán a szerviztechnikusok létszáma közel negyven, ezzel Magyarországon a villástargonca-szerviz területén a legszélesebb lefedettséget biztosítja.

Ma a Jungheinrich Hungária Kft. a hamburgi székhelyű és globálisan tevékenykedő Jungheinrich AG kiemelkedően fontos leányvállalata. A Jungheinrich szeptember 13-án szakmai előadásokkal egybekötött ügyféltalálkozón ünnepelte húszesztendős jubileumát a biatorbágyi Vendel Parkban található képviseleten. A rendezvényen Horváth Zoltán, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezetője és a vállalat egyik első munkatársa a következőkkel foglalta össze a múltat és jövőt: „A jövőben továbbra is az elmúlt húsz év sikeres útját szeretnénk járni.“

A rendezvény valamennyi előadója mondandójában kiemelte azt az erőfeszítést, amelyet a Jungheinrich tesz az ipart és az egész gazdaságot szorongató problémák megoldása, így a termelékenység és ezzel párhuzamosan az energiahatékonyság növelése, az erőforrásokkal való ésszerűbb gazdálkodás vagy például a környezet fokozottabb megóvása érdekében. Az utóbbi eredményeit igazolja a kedvező ökomérleg.

A felhasználó pénztárcája is megérzi

A Jungheinrich az anyagmozgató gépek gyártói közül elsőként használhatja gépeinél az „ellenőrzött ökomérleggel rendelkező termék” megnevezést. A hamburgi vállalat az erre vonatkozó tanúsítványt a TÜV-Nordtól kapta meg, amely az ISO 14040 alapján minősítette a Jungheinrich-termékpaletta teljes életciklusa (gyártás, használat és felújítás) alatt annak környezetre gyakorolt hatását (átlagos kibocsátását), azaz ökomérlegét.

Eszerint az elmúlt tíz évben a hagyományos szegmensekben, mint az elektromos, dízel- és gázüzemű, valamint a tolóoszlopos targoncák esetében a CO2-kibocsátás több mint 25 százalékkal csökkent. Egy anyagmozgató gép ökomérlegének legnagyobb tétele a használati szakaszra esik. Itt keletkezik egy homlokvillás targonca teljes CO2-kibocsátásának 80 százaléka.

Az anyagmozgató gépek energiafelhasználásnak jelentős csökkenése egy az egyben visszahat az energia-egyensúlyra és ezáltal a felhasználó költségeire. A Jungheinrichnek már most rendkívül energiahatékony anyagmozgató gépei vannak, ezért kijelenthető, hogy aki ma ilyen gépet vásárol, holnap tisztán pénzt takarít meg.

Technológiai változtatások hozták a sikert

A Jungheinrich-gépek CO2-kibocsátásának jelentős csökkenése az elmúlt 10 évben egy sor technológiai változtatásnak köszönhető. Ilyen újítások az elektromos homlokvillás targoncák területén a váltóáramú technológia bevezetése, a nagyfrekvenciás töltési technológia alkalmazása, valamint a fékezésnél vagy tehersüllyesztésnél nyert energia visszatáplálása.

A belsőégésű motoros homlokvillás targoncák a nagy hatékonyságú, takarékos és környezetkímélő gépek irányába fejlődtek. Az elektronikusan vezérelt, hidrosztatikus meghajtású TDI motorok hosszú távon javították e targoncák energia-egyensúlyát. A motor és a meghajtás közötti tökéletes összhang alapja egy házon belül fejlesztett vezérlőszoftver, amely a motor fordulatszámát mindig az optimális felhasználási területen belül tartja.