Az innovatív problémamegoldás eszközei
Egész napos sokoldalú szakmai konferencia keretében mutatták be november 6-án a mérés- és automatizálási technika legújabb ipari trendjeit, valamint a National Instruments (NI) olyan technológiáit és fejlesztőrendszereit, amelyek méltán tartanak számot a mérő- és szabályozórendszerekkel dolgozó mérnökök, tudományos szakemberek és felsőoktatási oktatók érdeklődésére.

Évente tart NIDays elnevezéssel rangos szakmai konferenciákat világszerte a mérési, automatizálási és beágyazott megoldások területén vezető szaktekintély amerikai National Instruments. E sorba illeszkednek a hazai leányvállalat, a kelet-európai kereskedelmi és marketingközpont szerepét betöltő National Instruments Hungary Kft. által Budapesten rendszeresen szervezett hasonló találkozók. Ezeken hagyományosan az NI megelőző időszakban véghezvitt hardverfejlesztéseit és szoftvereinek legújabb változatait állítják a középpontba.

A november elejére időzített idei esemény programjában a szervezők a legnagyobb hangsúlyt az adatgyűjtésben használatos grafikus rendszertervező szoftverekre, a beágyazott adatnaplózó megoldásokra, a személyre szabott beágyazott irányító- és megfigyelőrendszerekre, a gépi látás és képfeldolgozás alkalmazási területeire, a következő generációs rádiófrekvenciás tesztrendszerekre, valamint a kutatási és oktatási megoldásokra helyezték.

A négy szekcióban lezajlott, részben az NI szakemberei, részben rendszerintegrátor partnerek által tartott több mint húsz szakmai előadást kulcsrakész megoldások gyakorlati bemutatója, tapasztalatcserék, illetve tréning, termékkipróbálás, vizsgafelkészítők kísérték, sőt, a nap végén lehetőség nyílt úgynevezett CLAD szintű LabVIEW programozói vizsga letételére is.

Rendszertervezés a XXI. században

Az ez évi budapesti NIDays nyitóelőadásában Elijah Kerry szenior LabVIEW termékmenedzser, a LabVIEW programozás legmagasabb szintű szakértője a XXI. századi rendszertervezés valamennyi alkalmazásban tetten érhető robbanásszerű fejlődését és az ezzel kapcsolatos új problémákat, valamint a megoldásukhoz kínált eszközöket, lehetőségeket emelte ki.

Az NI székhelyéről, Austinból érkezett vendégelőadó ezt „hétköznapi” példákkal szemléltette: 1981-ben egy űrsiklót, amely a maga idejében (is) kétségkívül igen bonyolult szerkezetnek számított, mintegy félmilló sorból álló program működtetett, néhány évvel később egy Boing 787-es repülőgép vezérlését már 20 millió programsor alkotta, de 2011-re egy okostelefonba is 7 millió programsort építettek be, napjainkban pedig egy luxusautó programutasítások 100 millió sorával sem elégszik meg.

De a rendszerbonyolultság viharos növekedésére másik jó példa is hozható: míg 1986-ban egy 8086-os mikroprocesszor 6500 tranzisztort tartalmazott, addig a jelenlegi nagy tudású Intel processzorok több mint két és fél milliárd tranzisztorból épülnek fel. Mindez a szinte beláthatatlan teljesítménynövekedés ugyanakkor a fizikai méretek és az árak összezsugorodásával párosult. Vessük csak például össze a néhány évtizeddel ezelőtti szobányi első számítógépeket és a mai netbookokat, táblagépeket, de akár a mindennapos használati eszközöket, háztartási gépeket, szórakoztatóelektronikai készülékeket, amelyek szinte mindegyikében parányi és olcsó számítógép üzemel.

A legjobb eszköz elérhető

A rendszerbonyolultság megugrása magával hozta a lehetséges szoftverhibák számának nagymértékű növekedését is, e hibák költsége pedig az egekbe szökhet, különösen akkor, ha a javítás nem eléggé korai fázisban történik meg. A hibák száma és ezzel a költségük úgy csökkenthető, ha a rendbonyolultság növekedésével párhuzamosan a tervezőmérnökök egyre kifinomultabb programnyelveket, programozási és hibakeresési lehetőségeket, végső soron dedikált rendszertervezési platformot használnak.

Ilyen a National Instruments által kínált LabVIEW grafikus programozási „nyelv”, rendszertervezési platform, amelynek erőssége a hardver, a teszt és a szimuláció igen egyszerű generálásának lehetősége. A folyamatosan továbbfejlesztett platformmal az amerikai mérés- és automatizálástechnikai nagyvállalat a legjobb eszközt kívánja a mérnökök, a tudósok és az egyetemeken dolgozó szakemberek kezébe adni a felhasználói problémák megoldásához.

A különféle szintű LabVIEW vizsgával rendelkező programozók száma 2011-re világszerte elérte a nyolcezret, de a felhasználóknak mind képzettebb szakemberekre van szükségük. Ennek előmozdítására szerveznek tréningeket az egész világon, valamint újdonságként bevezették az online felkészítést is.

Alapérték a termelékenység, az innovációk és a kutatás

Mára a lezárt pénzügyi év jelentéseiből bizonyossá vált, hogy National Instruments forgalma 2011-ben első alkalommal haladta meg az 1 milliárd dollárt, ezzel a vállalat növekedésében egy „bűvös” határt lépett át. A kimagasló eredmény elérésében nem lebecsülendő szerepet játszik az NI töretlen elkötelezettsége az innováció iránt, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a vállalat évről-évre bevételének 16 százalékát forgatja vissza kutatás-fejlesztésre.

Az 1976-os megalapításakor az alapítók 100 évre szóló tervével útjára indított cég stabilitása több lábon nyugszik. E téren a széles felhasználói bázis, az emberekért való felelősségvállaláson, a kölcsönös megbecsülésen, az életminőség javításán nyugvó vállalati kultúra, illetve a világszerte foglalkoztatott mintegy 6400 alkalmazott elkötelezettsége legalább annyira fontos tényező, mint a pénzügyi helyzet.

A National Instruments Hungary számára nagy siker, hogy miután az anyacég többféle nemzetközi és amerikai rangsor szerint hosszú évek óta előkelő helyet foglal el a legjobb foglalkoztatók toplistáján, a Hewitt 2012-es magyarországi legjobb munkahely felmérésében – amelyen a kelet-európai kereskedelmi és marketingközpont idén először vett részt – a dolgozói létszám által meghatározott kategóriában az 5. helyen végzett – mondta el a szakmai napot kísérő sajtótájékoztatón Svantner Éva kelet-európai médiakoordinátor.