Az ikerorsós csavarszivattyú
Az alábbiakban bemutatjuk az ikerorsós csavarszivattyú működését, amely az élelmiszeriparban újszerű innovációt jelent.  

Az ikerorsós csavarszivattyúk alkalmazása viszonylag új keletű az élelmiszeriparban. Legalábbis a gyártósorokon pár évvel ezelőtt még csak elvétve lehetett találkozni az ikerorsós csavarszivattyúval. Korábban főként centrifugál szivattyúval továbbították a vízszerű folyadékokat, míg viszkózus, nyírásérzékeny anyagokhoz piskóta-, forgódugattyús vagy csigaszivattyút használtak.

Az utóbbi években azonban megjelent egy új, „feltörekvő tehetség” a szivattyúk között, amely egyaránt jól használható vízszerű és nagy viszkozitású folyadékok szivattyúzására. Az ikerorsós csavarszivattyúban lényegében minden együtt van: termékszivattyú nyírásérzékeny és viszkózus anyagokhoz, ugyanakkor kiválóan használható vízszerű anyagokhoz és CIP-folyamatokra is.

Működési elve

Az ikerorsós csavarszivattyú térfogat-kiszorításos elven működik, a folyadék továbbítását a fémorsók végzik. Az orsók a forgás során egy zárt teret hoznak létre, mely a tengellyel párhuzamosan halad, a forgásiránytól függően előre vagy háta. Ez a mozgás a szívó csonkon vákuumot hoz létre – ez biztosítja a folyadék beáramlását a szivattyúba –, a nyomó csonkon pedig a szükséges nyomást garantálja a folyadék kiáramlásához. A technológia következtében a forgási sebességgel arányos, egyenletes térfogatáramot kapunk, legyen akár a folyadék vízszerű vagy viszkózus.

Ikerorsós csavarszivattyú

A fentiekből arra következtethetnénk, hogy a jövőben csak ikerorsós csavarszivattyúkat használnak az élelmiszeripari folyadékok továbbítására. Ez bizonyára nem így lesz. Amikor egy élelmiszeripari berendezéshez szivattyút választanak, sok tényezőt kell figyelembe venni. A rugalmasság mellett például az anyagválasztékot, kapacitást, nyomást, bekerülési költséget stb. Az ikerorsós csavarszivattyú ugyan maximális rugalmasságot biztosít a gyártási folyamatokban, így akár több szivattyú kiváltására alkalmas, ám nem olcsó. Széles fordulatszám-tartományban használható, alkalmas gáztartalmú vagy gázosodásra hajlamos folyadékokhoz is, ugyanakkor modellválasztéka korlátozott. Élelmiszeripari alkalmazásokhoz keresse azokat a modelleket, melyek EHEDG- vagy 3A-bizonylattal rendelkeznek. 

A bőség zavara

Valószínű, hogy vízszerű anyagok szivattyúzására továbbra is a higiénikus centrifugál szivattyú adja a legjobb teljes bekerülési költséget (TCO). A piacon a piskótaszivattyúkból még nagyobb a választék, mint az ikerorsós csavarszivattyúból mind anyagminőség, mind kapacitás és tengelytömítés terén. Ha csak viszkózus anyagot kell szivattyúzni speciális feltételek mellett, bizonyára a piskótaszivattyúk között kell nézelődni. A kiválasztáshoz érdemes tanácsot kérni olyan gyártótól, amely kellően széles, higiénikus szivattyúkínálattal rendelkezik, és a felhasználói igények maximális figyelembevételével tud megfelelő szivattyúzási elvet és berendezést ajánlani.

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.