hirdetés
hirdetés

Meditech

Az fMRI-nél sokkal kisebb agyszkennert alkottak

Visszafogottabb mérete mellett az eszköz egyik nagy előnye, hogy a használata közben nem kell mozdulatlanul feküdni.

hirdetés

A legtöbb agyszkennelő berendezés meglehetősen robusztus, és itt elég, ha a szobányi helyet elfoglaló fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotó) gépezetekre gondolunk.

A terjedelem mellett egyéb nehézségek is felmerülnek, ha a pácienst „bedrótozva” egy óriási szkennerbe kell tuszkolni az agyi aktivitásának megméréséhez. Mozgékonyságuk miatt például ilyen technológiával bajos a csecsemők és a kisgyerekek kognitív fejlődését nyomon követni. A régi eljárással a térbeli navigáció és a mozgás zavarait szintén nem könnyű megvizsgálni, minthogy ilyenkor a páciens ideális esetben – mozog.

Nemrég bemutattak egy eszközt, amely nem éppen divatos, de az agyszkennelés területén számos új lehetőség előtt tárja ki a kaput. Az Egyesült Királyságban a Nottinghami Egyetem és a University College London munkatársai közösen fejlesztették ki a szerkezetet, és a Nature magazinban be is számoltak a működéséről.

A találmány egy magnetoenkefalográfia (MEG) nevű technológiára épül, amely a fejbőrön méri az agy elektromos tevékenysége által generált mágneses jeleket. Matematikai elemzéssel ezekkel a mezőkkel miliszekundomos pontossággal lehet az agy működésének háromdimenziós térképét létrehozni. A MEG-et már eddig is alkalmazták az agy tanulmányozására, ám az fMRI-hez hasonlóan a módszert használó apparátusok ormótlanok és alkalmazásukkor a vizsgálatok alatt a pácienseknek „nyugalmi helyzetben” kell maradniuk.

A brit kutatóknak most kvantumérzékelők segítségével sikerült egy nagyobbacska sisakba gyömöszölhető méretűvé zsugorítani a rendszert. A szenzorok egyfajta rubídiumatom-felhőt tartalmaznak. A részecskék egy, az érzékelőn keresztülbocsátott lézer mentén sorba rendeződnek. Az agyi aktivitás általában kisebb mágneses mezőket generál, amely enyhe változtatásokat ejt meg az atomokon, és így egyben a lézersugár intenzitását is csökkenti.

A tesztek alatt a tudósok megállapították, hogy a készülék akár a kávéiváshoz hasonló, hétköznapi események között is képes az agyvizsgálatra.

A maszk egyetlen (?) hátránya, hogy rendkívül ijesztően néz ki, de hát az egészségért cserébe néha kompromisszumokra van szükség.

Ilyen (Fotó: University of Nottingham)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Gizmodo)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés