hirdetés
hirdetés

Lapjárás

Az Ezüstkártya nem hozott szerencsét

Nemrégiben egy igazi ritkaság, egy komplett, 52 aranyozott ezüstlapból álló, majdnem 400 éves játékkártyacsomag került elő egy magángyűjteményből. Tudományos vizsgálata most fejeződött be.

hirdetés

A kártyát Németországban készítették 1616 körül és a lapokba a Michael Frömmer nevet vésték be, akiről azt lehet tudni, hogy legalább még egy csomag ezüstkártyát készített. A 17. században Európában még nem létezett egységesített kártya, a különböző területek saját típusú játékkártyát használtak. A most előkerült kártya az olasz területeken használtakhoz hasonlít, lapjainak értéke 10-től ászig tart, dzsóker nincs.

A 8,6 cm x 5 cm-es lapokon királyok (még egy szultán is), lovagok és kópék láthatók, a lapok hátoldala üres. A kártyacsomag 2010-ben tűnt fel a New York-i Christie's aukciósházban, ahol a névtelenséget kérő gyűjtő eladta Selim Zilkhának, aki vizsgálatra átadta Timothy Schroder történésznek. Schroder az eredményeket most jelentette meg egy könyvben. Schroder a LiveScience-nek elmondta, az ezüstkártyák különlegesek voltak a maguk idejében, műalkotásoknak szánták őket, vagyis nem játszottak velük, hanem díszként helyezték el vagy a kincstárba tették.

Napjainkra mindössze öt pakli maradt fenn belőlük, de csupán a Zilkha-kártya teljes – mondta el a történész a LiveScience-nek. Nem tudni, kinek készült a kártyacsomag, de a névtelen eladó annyit elmondott, hogy a kártyákról azt hallotta, a 19. század elején Sarolta Johanna infánsnőé, a spanyol király lányáé volt, aki egy portugál herceghez, a későbbi királyhoz ment feleségül. Amikor 1807-ben Napóleon elfoglalta az Ibériai-félszigetet, Brazíliába menekült s a kártyát vitte magával. Számos kísérletet tett az Újvilágban a spanyol területek feletti hatalom megszerzéséért, eredménytelenül, a kártyát annak a Felipe Contucci feleségének adta, aki segítette hatalmi törekvéseiben.

Karosszékben
A csúnya és rossz természetű, hatalomvágyó Sarolta Johanna nem nagyon kedvelte csúnya, kövér és lusta férjét, mindenesetre 9 gyermeket szült neki, de mivel mindegyik kifejezetten szép volt, azt suttogták, hogy nem a király az apjuk. Végül is, miután visszatértek Portugáliába, külön palotába költöztek, Sarolta legfiatalabb fiával szövetkezve elfogatta a férjét és arra akarta kényszeríteni, hogy lemondjon a hatalomról, terve azonban újfent kudarcot vallott. A kártya nem hozott neki szerencsét.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés