Az évszázados múltra tekintő cementgyár az ipar 4.0 úttörője
Az Év Gyára versenyt 2019-ben ötödik alkalommal hirdettük meg, és a korábbi évekhez hasonlóan nehéz dolga volt a zsűrinek. Az erős mezőnyben a vállalatok között több kategóriában is holtverseny alakult ki, az értékelésben pedig nagy szerepet játszottak a gyárlátogatás tapasztalatai. A kategóriagyőzteseket bemutató sorozatunkat most az  Ipar 4.0 területén nyertes Duna-Dráva Cement Kft.-vel folytatjuk.

A német tulajdonú Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) azonban nemcsak az Ipar 4.0, hanem a Dolgozói elégedettség és a Leginnovatívabb gyártó kategóriában is shortlistre került. A versenyen bemutatott folyamatai, az audit eredményei alapján pedig ezeken a területeken is példamutató projekteket vezet.

A cég a szektor meghatározó szereplőjeként cement-, transzportbeton-, kavics- és betonadalékanyag-termékek előállításával, továbbá térkő gyártásával foglalkozik. Széles tevékenységi körével lefedi a teljes betontechnológiai spektrumot, kapcsolódó üzletágain, illetve a Beton Technológia Centrum Kft.-n (BTC) keresztül pedig összesen hétszáz főt foglalkoztat Magyarországon.

Innováció és tudatosság

A cementgyártás folyamatos fejlesztése, a környezeti erőforrások tisztelete és védelme, továbbá a dolgozók biztonsága a tulajdonosok és a magyarországi cégvezetők számára is kiemelten fontos. A 110 éves beremendi cementgyártás a váci egységgel együtt jelenleg Európa élvonalába tartozik a termelési technológiák modernitását és a vállalati folyamatok hatékonyságát tekintve.

Célok és azok elkötelezett megvalósítása

A Duna-Dráva Cement Kft. számára az ipar 4.0 paradigma gyakorlatba ültetése, a digitalizáció és a folyamatok hatékonyságának javítása valódi célokat jelentett és jelent. Így a megvalósítás is sokkal inkább inspiráló kihívás, mint nehézség az itt dolgozók számára. A megfogalmazott célkitűzések között szerepelt a feladatok jobb nyomon követése, a megbízhatóság növelése, a folyamatidők és az esetleges üzemzavarok számának csökkentése, valamint a termelékenység fokozása. Ezek eléréséhez jórészt a digitalizáció eszköztárát használták fel.
A termelési digitalizáció emellett kényelmet is jelent: az egymással kommunikáló rendszerek könnyebbé és hatékonyabbá tették a kommunikációt, az integrált rendszereknek köszönhetően a megfelelő jogosultsággal férhetnek hozzá az egyes felhasználók a tárolt adatokhoz. Ezáltal egy átláthatóbb, jól szabályozható vállalati információs infrastruktúra jött létre.

A korszerűsítés a digitalizáció mellett az automatizálásra is kiterjedt. A cég ipar 4.0 stratégiájának alappilléreit az alábbi feladatok jelentették:

A DDC ipar 4.0 stratégiájának alappillérei
  1. A vállalat működési hatékonyságának jobb átláthatósága, ellenőrizhetősége.
  2. A szervezet elektronikus rendszereinek bővítése.
  3. Adatok gyűjtése és elemzése.
  4. Automatikus riportok alkalmazása.
  5. A szervezet egészét tekintve egyértelműen komplex szemlélet alkalmazása.
  6. A vállalatnál használt szoftverek kommunikációjának biztosítása.
  7. Analóg folyamatok kiváltása.
  8. Folyamatok automatizálása.

Ezek bevezetésével, valamint az egyes területeken végrehajtott fejlesztésekkel ma már meghatározó strukturális változásokat értek el: mind a Beremendi, mind a Váci Cementgyár folyamatait meghatározza az automatizáció. A hatékony termelési hálózatoknak köszönhetően számos folyamatban gépek dolgozhatnak emberek helyett, így a dolgozók nagyobb hozzáadott értékű feladatokat végezhetnek.

 

Valódi átalakulás, látványos eredményekkel

Az automatizálással a termelési folyamatok átalakulása mellett szervezeti változások is történtek. Ahogy a gépek kiválthatták bizonyos feladatokban az emberi kezeket, úgy a dolgozói létszám is csökkent. Ez a tendencia azonban időszakosnak bizonyult: az átmeneti intervallumot követően új munkahelyek létesültek. Ezekben az új munkakörökben újszerű feladatokat kell megoldaniuk, a megváltozott termelési folyamatok szakszerű ellátását, az automatizált eszközök kezelését és felügyeletét.

Mindezt átláthatóbb, jól irányítható munkakörnyezetben, amelyben nemcsak az emberek, hanem a gépek is hatékonyan kommunikálnak egymással. Ez a munkakörülmények változásán túl a termékminőség javulásában is mérhető, valamint számottevő eredményt értek el a gazdaságosság javításában is.

A digitalizációs törekvések újabb lépcsőfoka az az okostelefonra készülő applikáció, amelynek segítségével a karbantartás munkáját könnyítik meg. A program célja, hogy a karbantartók az okoseszköz segítségével valós időben jelenthessék be az észlelt hibákat, fényképet készíthessenek róla, és a központi SAP-rendszerben regisztrálhassák. Szükség esetén ezek alapján rendelhetik el a javítási folyamatokat, amelyek így nyomon követhetők és könnyebben azonosíthatók.

A termelés következő szintjét képviseli a Beremendi Gyár folyamatirányítási rendszere, amely a teljes gyártásra kiterjed. A Cemat-rendszeren belül nyomon követhetők a termelési paraméterek, így statisztikák, elemzések készíthetők, amelyekkel megalapozott döntések hozhatók a módosításokkal kapcsolatban.

A DDC számára a folyamatos fejlesztés tehát nemcsak távlati cél, hanem a gyakorlatban is alkalmazott hozzáállás. A technológiák javításához elengedhetetlen kutatásokhoz pedig az anyavállalatoknál működő egységek, így a HeidelbergCement Group technológiai központja és a Schwenk Zement KG szakmai laboratóriumai, illetve nemzetközi kutatóintézetek és magyar egyetemek biztosítanak kutatói hátteret.

Az ember pótolhatatlan

Bár a Duna-Dráva Cement Kft. gyáraiban magas fokú automatizálással és önálló, felügyelt folyamatokkal zajlik a termelés, az ember, mint ennek az átfogó rendszernek a középpontja, továbbra is nélkülözhetetlen. A döntések, a valós idejű adatok alapján történő reakciók pedig csak akkor lehetnek igazán értékesek és a termelés szempontjából ideálisak, ha szakmailag hozzáértő, megfelelő tudású munkavállalókról van szó.

Ezt a vállalatvezetés is felismerte: a humánpolitika alapját a szakképzett és elkötelezett dolgozók megtartása jelenti. Ahogy a vezetés törekszik a stabilitásra az erőforrás-tervezésben, úgy nyújtanak kiszámíthatóságot a munkavállalók számára, kimagasló juttatási csomaggal és biztonságos munkafeltételekkel.