Az epilepsziás rohamokat megjósoló chipeken dolgoznak
A cél, hogy a közelgő rohamot megelőzve biztonságos helyre vonulhassanak a páciensek.

A Melbourne-i Egyetem kutatói az IBM-mel együttműködésben olyan beültethető számítógépes chip kifejlesztésén dolgoznak, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a páciensek agyi tevékenységét, és remélhetőleg hamarosan a közelgő epilepsziás rohamokat is képes lesz megjósolni.

A chip kialakítása az IBM TrueNorth technológiájára épül, és neurális hálózati architektúrát alkalmaz.

Éppen úgy, ahogy az ideghálózatok megtaníthatók az objektumok azonosítására, a Melbourne-i Egyetem csapata azt reméli, hogy az ő mesterséges változatuk a későbbiekben ugyanígy képes lesz a rohamokat megjósoló elektromos minták felismerésére.

„Megpróbálunk minden hasznos információt kiragadni a háttérzajból – nyilatkozta a Wirednek Stefan Harrer, a Melbourne-i Egyetem kutatója.  — Képessé akarunk válni arra, hogy egy adott beteg esetében prognosztizálni tudjuk az egyes rohamokat.” A csapatnak ugyanakkor még sokkal több nyers adatra lesz szüksége, mielőtt mindezt megtaníthatják a rendszernek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a szisztéma még csak kísérleti szakaszban van.

Egy nemrégiben lefolytatott próbaüzem során, amikor a chip feladata az volt, hogy az agyhullámok elemzésével kitalálja, vajon a beteg éppen a jobb vagy a bal kezével szorította-e meg a labdát, az eszköz még csak 76 százalékos pontossággal dolgozott. Bár ez az előző tesztszimulációknál körülbelül 10 százalékponttal kevesebb, de a kutatók bíznak abban, hogy a „továbbképzés” során ez az érték növekedni fog.

Sajnos ez azt jelenti, hogy orvosi környezetben még évekig nem fogunk találkozni az innovatív eszközökkel.

Harrer és csapata a tervek szerint a májusi ACM Computing Frontiers konferencián mutatják majd be kísérleteik eredményeit.