Az energiahatékonyság kifizetődik
Az ipari termelés kapcsán a fenntarthatóság olyan jövőbe mutató téma, amely az európai szerszámgépgyártókat széles nemzetközi színtéren helyezi a rangsorban versenytársai elé.

Ma még ugyan a szerszámgépet vásárlók nem ritkán kifogásolják, ha a szokásosnál többet kell kiadniuk az energiahatékony berendezésekért, de a nagyfelhasználók számára már világossá vált, hogy például az autó- vagy a repülőgépiparban a gépparkot érintő új beruházások során nagy figyelmet kell fordítani az energiafogyasztásra, mert ez a későbbiekben igen érzékenyen érintheti a pénztárcájuk. Az elmúlt időszakban az ipari áram ára Európa-szerte jelentősen növekedett (Németországban például 62 százalékkal 15 év alatt), így a körültekintő választásban számottevő megtakarítási potenciál rejlik.

Egy jobb világért

A német gép- és berendezésgyártók szövetsége, a VDMA 2011-ben hívta életre a gépgyártás fenntarthatóságát célzó kezdeményezését Blue Competence címmel, Engineering a better World szlogennel. Mostanáig 38 szervezet és több mint 370 partnervállalat csatlakozott a kezdeményezéshez, ezzel a fenntartható termelés és technológiák elterjesztésének széles platformja jött létre. A szeptemberi EMO Hannover 2013 keretein belül megrendezésre kerülő Blue Competence különbemutatóhoz 19 európai gyártó és gyártástechnológiai kutatóintézet kapcsolódott, hogy a nyilvánosság elé tárják a fenntarthatóság terén elért eredményeiket és stratégiáikat az ipari felhasználóknak.

A kínálatban olyan megoldások széles palettája fog szerepelni, amelyek segítségével az energia szempontjából önfenntartó, emissziósemleges és ergonomikus termelési folyamatok kialakítását teszik lehetővé. Ennek egyik illusztris példája a Volkswagen AG által koordinált Green Carbody innovációs tömörülés, amelynek harminc részprojektje hatvan partner együttműködésével az erőforrásokat és a felhasznált energiát fenntarthatóan csökkentve akár 20 százalékos energiamegtakarítást irányoz elő a karosszériagyártás teljes folyamatában.

Az érem két oldala

A fenntarthatóságnak két fontos aspektusa van. A gyártók egyrészt a szerszámgépek előállítása során törekszenek az energia, az alapanyagok és az egyéb erőforrások takarékos felhasználására, a környezettudatos gyártásra, a másik oldalról intenzíven dolgoznak azon, hogy termékeik erőforrás-hatékonyan, a környezet védelmét maximálisan szem előtt tartva legyenek üzemeltethetők.

A pfronteni Deckel Mahónál például fontos zálogát látják ennek abban, hogy a hatékonyságot a gépek valamennyi összetevőjére kiterjesszék, azaz az elektronikának, a vezérléstechnikának és a mechanikának egyaránt támogatnia kell a fenntartható működést.

Az európai gyártókat a beszállítóikhoz fűződő hagyományoson kiváló partnerség segíti a célok megvalósításában. A még szorosabb együttműködés révén intelligens vezérlések, energiaoptimalizált, szabályozható frekvenciájú motorok, takarékos hajtások és hidraulikus egységek, nagy teljesítményű szerszámok, automatizált gyártási megoldások válnak a racionalizált termelés számára elérhetővé.

Vezető innovációs fórum

Szeptember 16–21. között rendezik meg a fémmegmunkálás világelső szakvásárát, a napjaink gyártásának kihívásaira válaszokat adó EMO Hannover 2013-at, ahol a legújabb forgácsoló- és alakítógépeken kívül a teljes gyártórendszerek, a precíziós szerszámok, az automatizált anyagáramlás, a számítógépes technológiák, az ipari elektronika, a kiegészítők és a termékeket kísérő szolgáltatások kerülnek többek között terítékre. A korszerű fémmegmunkálás teljes értékteremtési lánca találkozási helyének tekinthető seregszemlére a világ minden részéről érkeznek kiállítók és látogatók. 

A kiállítók száma meghaladja a kétezret, összesen több mint 177 négyzetméter területet lefoglalva. Ezzel meghaladják a 2011-es megelőző hannoveri EMO akkor rekordnak számító adatait. A szervezők reményei szerint ugyancsak megdőlhet a két évvel ezelőtti közel 140 ezres látogatói csúcsszám is, így az idei seregszemle megerősíti a világvezető vásár címet.