Az emberekhez hasonlóan tanul az MIT új komputere
Az amerikai tudósok által kifejlesztett algoritmus már egyetlen példa megtekintése után képes általánosítani a fogalmakat.

A Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) kutatói a New York-i Egyetem tudósaival karöltve elkezdték felkészíteni a számítógépeket egy, az emberek tanulási módszereihez hasonló algoritmus elsajátítására – ez utóbbi az új koncepciók bemagolását és alkalmazását tekintve hatalmas lépést jelentene a masinák számára.
„Nagyon nehéz volt olyan gépeket alkotni, amelyeknek az új fogalmak megtanulásakor éppoly kevés adatra van szükségük, mint az embereknek” – mondta egy sajtóközleményben Ruslan Salakhutdinov, a Torontói Egyetem informatikai részlegének adjunktusa. – „Az ilyen képességek lemásolása izgalmas, a gépi tanulást, a statisztikát, a számítógépes látást és a kognitív tudományt ötvöző kutatási terület.”

A kutatók létrehoztak egy valószínűségen alapuló algoritmust, amelyet aztán „Bayes-féle Programtanulás” (Bayesian Program Learning, vagyis BPL) keretrendszernek neveztek el. A modell már akár a fogalmak egyetlen példájának megpillantása után is képes az egyes koncepciók általánosítására, és így módjában áll ezeket a későbbi, többé-kevésbé hasonló változatokban is felismerni.

Az önfejlesztőre tervezett program minden egymást követő variációnál új kimeneti adatot (output) generáló, új kódot hoz létre. Az ötletgazdák célja az volt, hogy saját magát tovább tökéletesítve a szoftver ezeket a kimeneti adatokat megtanulja. A kutatók az eredményeket a Science folyóirat internetes kiadásában publikálták .


A gyakorlat tehát leképezi az emberek tanulási módszereit; legtöbbünknek csupán a fogalmak néhány illékony példájára van szüksége ahhoz, hogy aztán ezeket nyakon csípve megérthessük őket.

Az „öngerjesztő” program során a szoftver idővel már egyetlen változat megpillantása után képes volt beazonosítani, majd pedig lerajzolni a számára felmutatott kézzel írott betűket. A tudósok egy, a világ írott nyelveinek adatbázisából merítve ellenőrizték a folyamat pontosságát. A szanszkrit és a tibeti idióma is bekerült a minták közé.

A szakemberek egy zsűri elé tárták a szoftver által produkált rajzokat, és az ítélőbírákat a komputer, illetve az emberek által alkotott minták megkülönböztetésére kérték. Csupán a zsűri 25%-a tudott a véletlennek számító eredménynél jelentősen jobb teljesítményt felmutatni.

A kutatók most izgatottan figyelik, hogy az általuk létrehozott program milyen hatással lesz a mesterséges intelligencia további fejlődésére.

„Még mindig messze állunk attól, hogy az emberi gyerekekhez hasonlóan okos gépeket hozhassunk létre, viszont ez az első alkalom, hogy a való világban is fellelhető fogalmak méretes halmazának (és ideértve a kézzel írott betűk egyszerű vizuális koncepcióit is) az emberekéhez hasonló módon történő megtanulására és használatára képes szerkezeteket teremtettünk meg” – mondta egy közleményben Joshua Tenenbaum, az MIT Kognitív Tudományok Részlegének adjunktusa.