hirdetés
hirdetés

Régészet

Az ember őse a sziklában?

Két évvel ezelőtt szenzációt keltett a hír: egy dél-afrikai barlangban új emberféle faj csontmaradványait fedezték fel. Nemrégiben a faj újabb csonttöredékeire bukkantak – egy laboratóriumba bevitt szikladarabban.

hirdetés

Három évvel ezelőtt egy 1 méter átmérőjű szikladarabot találták a dél-afrikai Malapa-barlangrendszerben, ott, ahol az Australopithecus sediba 2 millió éves csontmaradványai is előkerültek. Akkor bevitték a Witwatersrand Egyetem laboratóriumába, de valódi jelentőségére csak nemrégiben véletlenül derült fény, amikor Justin Mukanku technikus a követ nézegetve észrevette, hogy egy fog van beleágyazódva.

Ekkor CT-felvételeket készítettek a szikladarabról. A felvételeken jól látható többek között egy állkapocscsont-darab, egy teljes combcsontot, csigolyacsont-darabok és fogak – mondta el Lee Berger, a Witwatersrand Egyetem paleoantropológusa, kutatásvezető a Live Science-nak. Miként azt a Megtalálták a közös őst? című posztomban írtam, a 2 millió éve élt Au. sediba első csontdarabjait a dél-afrikai Malapa-barlangrendszerben még 2008-ban véletlenül találta meg Lee Berger nyolcéves fia. Azóta négy Au. sediba-egyed csontmaradványait fedezték fel.

Justin Mukanku a szilatömbbel, amelyben a fogat meglátta
Justin Mukanku a szilatömbbel
A barlangban egy lyukba eshettek és ez okozta halálukat. Egyiküknek, a Karabónak (helyi csvana nyelven Válasznak) elnevezett, 9-13 éves kora körül meghalt fiatal fiúnak az emberfélék közül eddig a legteljesebb csontvázát sikerült a kutatóknak összeállítaniuk. Mivel a Au. sediba-csontok egyként magukon viselik az emberfélék és az ember antropológiai jellegzetességeit, Berger úgy véli, hogy az Au. sediba a homo közvetlen őse.

Más kutatók azonban vitatják az Au. sediba elhelyezkedését az emberré válás törzsfáján. Vannak, akik úgy vélik, a Malapa-maradványok akár kései australopithecusok, akár korai homók, mindenképpen egy leszármazás nélkül kihalt „zsákutca”-faj maradványai. A csontokat most kifejtik a kődarabból és - egyedülálló módon - lehetővé teszik, hogy a műveletnek bárki részese lehessen. A National Geographic Society segítségével a Maropeng Visitor Centre-ben olyan stúdiót alakítanak ki, amelyben élő adásban az interneten keresztül követhetik majd nyomon az érdeklődők a csontmaradványok kibontásának kényes műveletét.

Karosszékben
A most megtalált csontmaradványok minden bizonnyal segítenek pontosítani a faj helyét a törzsfán, de valószínűleg a véleményt nem változtathatják meg arról, hogy az Au. sediba nem volt közvetlen ősünk. Paleoantropológusok szerint ugyanis a faj ehhez túl fiatal. Vannak Au. sedibánál korábban kifejlődött, homóktól származó csontmaradványok. Berger szerint viszont elképzelhető, hogy nem a legősibb A. sediba-maradványokat találták meg.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[128775] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés