hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Az eltűnt Kék Lúd nyomában

A nyomtalanul eltűnt repülőgép amerikai katonákat szállított 56 éve Tajvanra. Most megtalálták a roncsokat, de továbbra sem világos, mi történt.

hirdetés

A Blue Goose-nak elnevezett repülőgép Kína és Tajvan között tűnt el a hidegháború idején 1958 októberében 11 utassal a fedélzetén. Most úgy vélik, a PBY-5 hidroplán propellerét fedezték fel a Tajvan-szorosban, ott, ahol egykor elvesztették a kapcsolatot a géppel – írja a China Times. A felfedezés megerősíti a vélekedést, a jármű és utasai tragikus sorsáról, de nem oldja meg a rejtélyt, mi is történt pontosan a Kék Hattyúnak vagy Kék Lúdnak becézett géppel.

A hidroplán az úgynevezett második Tajvan-szorosi válság csúcspontján tűnt el nyomtalanul, ezért a tajvaniak azzal vádolták a kínaiakat, hogy lelőtték vagy eltérítették a gépet. Mások úgy vélekedtek, hogy a kínaiak leszállásra kényszerítették a gépet, utasaikat pedig foglyul ejtette a kommunista kormányzat. Ám egyik elméletet sem támasztotta alá semmilyen bizonyíték. Az amúgy kereskedelmi repülőgépet az amerikai hadsereg bérelte ki, hogy négy amerikai katonát és három tajvani parancsnokot szállítson a Matsu-szigetekről Tajpejbe.

A hidroplán alacsonyan repült, hogy elkerülje a kínai radarokat. Mintegy 68, 5 kilométert tett meg, amikor elvesztették vele a kapcsolatot a szoros környékén, ám az intenzív keresés ellenére nem találtak roncsokat. A katonai nyomozás kizárta, hogy időjárási tényezők okozták volna a Kék Lúd pusztulását. Úgy vélték, hogy a katonákat és a négyfős civil személyzetet megölték. Tajvant, az úgynevezett Kínai Köztársaságot soha nem ismerte el a kommunista kontinentális Kínai Népköztársaság és folyamatosak voltak az összetűzések közöttük. 1954-ben az USA védelmi szerződést kötött Tajvannal, és amerikai csapatok szálltak partra szigeteiken, hogy megakadályozzák a kommunista Kína terjeszkedését. A Kék Lúd eltűnése után az USA nukleáris válaszcsapással fenyegette meg Kínát, ezután enyhült a válsághelyzet.

Karosszékben
Tajvan helyzete a mai napig rendezetlen. Egypárti rendszere és statáriuma miatt 1971-ben az ENSZ, az USA és a nyugati országok többsége megszakított minden kapcsolatot a Kínai Köztársasággal, és a Kínai Népköztársaságot ismerte el legitim államnak. Habár azóta többpártrendszerre tértek át és a statáriumot is megszüntették, nemzetközi diplomáciai helyzetük nem normalizálódott.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés