hirdetés
hirdetés

Az eltűnt expedíció nyomában

Kutatók remélik, hogy ezen a nyáron végre megtalálják a legalább 160 éve keresett HMS Terrort és HMS Erebust, a tragikus véget ért Franklin-expedíció hajóit.

hirdetés

A 128 fős expedíció az északnyugati átjáró keresésére indult az északi-sarkkörre 1845 májusában Londonból, augusztusban még látták őket, majd örökre eltűntek. A két hajó 1846 szeptemberében a Vilmos király-szigetnél a jég fogságába esett. Azt nem tudni, pontosan mikor süllyedtek el. A hajókat 1997 óta keresik búvárrégészek.

Az Erebus és a Terror, Franklin Wrigh festménye
Az Erebus és a Terror, Franklin Wrigh festménye
Úgy érzik, versenyt futnak az idővel, mivel az utóbbi évtizedek melegebb éghajlata miatt megszaporodtak az amatőr kereső csapatok, félő, hogy ők találnak előbb a roncsokra, amelyeknek előkerülése pedig válaszokat adhatna az eltűnt expedíció tragédiájával kapcsolatos kérdésekre. A Franklin-expedíció 1845-46 telét a Beechey-szigeten töltötte, ahol hárman meghaltak.

1846 szeptemberében a Vilmos király-sziget közelében a hajók a jég fogságába estek, s valamikor elsüllyedtek. Nem tudni pontosan, mikor. Egy előkerült, 1848. április 25-i feljegyzés szerint az expedíció vezetője, Sir John Franklin 1847 júniusában meghalt, 1848-ig kilenc tiszt és a legénység tizenöt tagja halt meg. Az életben maradtak 1848 áprilisában elindultak gyalog a kanadai szárazföldön lévő Back folyó felé. De senki nem érte el.

Az Investigator szonárképe
Az Investigator szonárképe
Az eltűnt expedíciót már 1848-ban elkezdték keresni. 1850-ben elindult a HMS Investigator és a HMS Enterprise, ám 1851-ben a HMS Investigator ugyanúgy jégbe fagyott, mint a HMS Terror és a HMS Erebus, és elsüllyedt. A legénységet sikerült kimenteni. A kutatások mára kiderítették, hogy a fagy és az éhség mellett skorbut, tüdőgyulladás, tuberkulózis és ólommérgezés végzett az expedíció tagjaival, sőt a csontokon talált vágásnyomok arra utalnak, hogy a csoport tagjai kannibalizmusra kényszerültek. De a két hajó még mindig nincs meg. A tengerfenék oldalpásztázó szonáros vizsgálatával felfedezték az Investigatort, s most júliusban megpróbálnak közelebb férkőzni hozzá, de az igazi cél az Erebus és a Terror. Remélik, augusztusban a szonár megtalálja őket.

Karosszékben
Úgy tartják, a kutatások az eltűnt expedíció után több tudományos eredményt hoztak, mintha az expedíció visszatért volna. De hát a Föld feltérképezése, megismerése számtalan „furcsasággal” járt. Franklint Angliában - a kudarc ellenére - hősként tisztelik. És igazuk van.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés