Az elődjénél hatszor okosabb az NVIDIA új „robotagya”
Piacra dobja Jetson AGX Xavier nevű, 1100 dolláros „robotagyának” következő generációját az NVIDIA. Hasonló formája és mérete ellenére a Jetson AGX Orin elnevezésű új modul feldolgozási teljesítménye hatszor nagyobb a Xavierénél.

Az NVIDIA a maga részéről egy olyan „energiahatékony MI-szuperszámítógépként" hivatkozik az Orinra, amely idővel egyes jelenleg képtelennek gondolt mesterségesintelligencia-alkalmazásokban is megállhatja a helyét.

A chipgyártó szerint a modul másodpercenként 200 ezermilliárd számítási műveletet képes elvégezni.

Az új egység az NVIDIA saját grafikus vezérlőinek Ampere architektúrájára épül, és a rendszer több Arm Cortex-A78AE processzort tartalmaz.

Az Orin a felhasználók számára az NVIDIA több speciális szoftverhez is hozzáférést biztosít.

Ezek között megtalálható például az Isaac Sim nevű, testre szabható szimulációs alkalmazás, amellyel a fejlesztők fotorealisztikus és fizikailag pontos virtuális környezetben tesztelhetik a mesterséges intelligencia által vezérelt robotjaik képességeit.

A többek között MI-alapú képalkotáshoz és genomikához igénybe vehető NVIDIA Clara első sorban az egészségügyben dolgozó felhasználók munkáját könnyítheti meg.

Az autonóm járművek fejlesztőit NVIDIA Drive nevű szoftverével igyekszik megszólítani a chipgyártó.

Jóllehet, az Orin várható kereskedelmi ára egyelőre ismeretlen, a kompakt szerkezet értékesítése előreláthatólag már a 2022-es év első negyedében megkezdődik.