hirdetés
hirdetés

Az egész hadsereget a lápba ölték

Több száz férfi, egy teljes hadsereg csontjaira bukkantak Dániában egy tőzeglápban. A harcosok 2000 éve haltak kegyetlen halált.

hirdetés

Az Alken Enge-lápban talált több mint 200 harcos maradványain jól látszanak a kegyetlenkedés nyomai, törött csontok, köztük koponyák kerültek elő, egy combcsont valósággal kettétört. Az emberi maradványok mellett baltákat, bunkósbotokat, lándzsákat, pajzsokat találtak. A férfiakat minden bizonnyal feláldozták – írta Mads Kähler Holst régészprofesszor az Aarhus Egyetem honlapján. Kutatók szerint azonban még több halott fekhet a tőzeglápban, korántsem találtak meg mindenkit.

Holst professzor szerint egyelőre rejtély, miért áldoztak fel ennyi embert és egyáltalán kik voltak ők, honnan és miért érkeztek ide, de az biztos, hogy a korban valamilyen olyan teljesen egyedülálló, szokatlan és drámai esemény történt az Alken-láp közelében Krisztus születésének idején, ami mára teljesen feledésbe merült.

A Skanderborg és a Moesgård Múzeum kutatói az Aarhus Egyetem régészeivel együtt keresik a választ a kérdésekre és igyekeznek a rejtélyt megfejteni 2009 óta, amikor az első maradványokra bukkantak a Jütland-félszigeten lévő Skanderborg városka külterületén lévő láposban.

A kutatók elmondták, hogy a feltárásokat nehezíti a nedves környezet. A leletek 2 méter mélyen vannak és az állandóan beszivárgó vizet folyamatosan szivattyúzni kell. Ugyanakkor ez a lápos környezet tartotta meg a csontmaradványokat rendkívül jó állapotban.

Karosszékben
Mint Halott lány a lápban című posztomban is írtam, egyáltalán nem mindegy, hogy láp vagy mocsár kifejezést használunk-e, mivel a lápok vize tápanyagokban és oxigénben szegény, ezért az elhalt élőlények anyagai nem bomlanak le. A mocsarak ezzel szemben tápanyagokban és oxigénben gazdag vizek, a bennük élő növények gyorsan növekednek és szaporodnak, de az oxigén jelenlétében a lebontó folyamatok gyorsan lezajlanak, vagyis a beléjük került élőlények nem sokáig őrződnek meg.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[113871] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés