Az agyhoz hasonlóan működő szuperkomputert építenek
A számítógép energiaigénye még roppant nagy mennyiségű adat feldolgozása közben is elenyésző.

A szuperkomputerek ma már olyan elképesztő dolgokra képesek, mint például az időjárás pontos megjövendölése vagy a klímaváltozás folyamatainak előrejelzése, de összességében még mindig a processzorok nyers erejére támaszkodnak a feladataik elvégzése közben. Itt jön a képbe az IBM és az amerikai légierő (USAF) együttműködése, amelynek célja, hogy a világon először a „természetes” agyhoz hasonlóan funkcionáló szuperszámítógépet hozzanak létre.

Az apparátusban elméletileg 64 TrueNorth Neurosynaptic chip működik. A lapkák a biológiai agyban fellelhető szinapszisokhoz hasonlóan kapcsolódnak egymáshoz, és a ténykedésük is felmutat némi rokonságot velük. Az összes mag egy szerteágazó hálózat része, és a testvéreivel párhuzamosan eseményvezérelt alapon végzi el a munkáját. A hagyományos processzorokkal ellentétben ezeknek a chipeknek a működéshez nincs szükségük órajelre.

A rendszer elosztott jellege miatt az sem gond, ha egy mag meghibásodik, a többi továbbra sem szakítja meg a munkát.

A 64 chipből álló rendszer feldolgozási képessége 64 millió idegsejt és 16 milliárd szinapszis kapacitásával vetekszik, mégis csupán 10 watt a teljesítménye.

A többi neurális hálózathoz hasonlóan ennek a rendszernek is a mintafelismerés és a feldolgozás lesz a szerepe. A légierő kombinálni szeretné a TrueNorth azon készségét, amellyel a hanghoz, videóhoz vagy szöveghez hasonló adatokat gépi olvasásra alkalmas szimbólumokká konvertálni tudja egy hagyományos szuperszámítógép információ-feldolgozó képességével.