Az acélkésnél háromszor élesebb vágóeszköz fából
A Marylandi Egyetem kutatói egy két lépcsős eljárással 23-szor keményebbre tudták alakítani a hagyományos faanyagot.

A fa feldolgozásának alternatív módszereivel kísérletezve amerikai tudósok kiötlöttek egy módszert, amellyel annyra meg tudják keményíteni a természetes anyagot, hogy immár rendkívül éles steakvágó késeket vagy akár strapabíró szögeket is elő lehet állítani belőle. A csapat szerint az eljárásuk eredményeként kapott vágóeszközök közel háromszor élesebbek a rozsdamentes acélból készült, szokványos asztali késeknél, és használat után akár a mosogatógépbe is bedobhatók.

A fa új, strapabíró változata a Marylandi Egyetem tudósainak keze munkáját dicséri, akik arra vállalkoztak, hogy az anyag belsejébe „csomagolt” cellulóz természetes erejét maximálisan kiaknázzák.

A fa 40-50 százalékát kitevő cellulóz számos műszaki alapanyagnál – például különböző kerámiáknál, fémeknél és polimereknél – nagyobb szilárdság/sűrűség-aránnyal rendelkezik. Ez a szénhidrát a keménységét azért nem tudja a végletekig kiteljesíteni, mert a fa fennmaradó részét képező, hemicellulóz és lignin nevű kötőanyagok az anyag szilárdságát  végeredményben radikálisan legyengítik.

Nem meglepő, hogy a tanulmány szerzői a fát úgy kívánták megerősíteni, hogy ezeket a gyengébb komponenseket megpróbálták eltávolítani belőle.

Mindezt egy kétlépcsős eljárással sikerült elérniük.

Először is az anyagot 100 Celsius-fokra felmelegítették egy nátrium-hidroxiddal és nátrium-szulfittal kikevert, vízalapú oldat‎ban, amivel maradéktalanul száműzték belőle a lignint. Jól ismert tény, hogy a fa jellemzően nagyon merev, de a lignin eltávolítása után érdekes módon puhává, rugalmassá és kissé simává vált.

A második lépésben forró prés alá helyezve víztelenítették, és drámaian sűrűbbé alakították a matériát.

Az „edzett fából” ezt követően kifaragtak egy késformát, az újdonsült evőeszközt pedig ásványi olajjal bevonták. Ez utóbbi művelettel semlegesíteni lehetett a cellulóz természetes vízfelvételi hajlamát, és így a keményített fa a mosogatásokat is károsodás nélkül képes átvészelni.

A tudósok szerint az új asztali kés a rozsdamentes acélból készült társánál csaknem háromszor élesebb, az anyaga pedig a természetes fánál 23-szor keményebb.

Adottságait fényesen bizonyítja, hogy „éles” teszten egy közepesen jól átsült steaket például gyakorlatilag akadálytalanul tudott áthasítani az evőeszköz.