2021. január 08. 13:25
Az End-of-Arm tooling segíti az élelmiszeripari automatizálást
A világ népessége egyre csak nő, azonban a demográfia csak egyike azoknak a mozgatórugóknak, amelyek az élelmiszeripari automatizálást szorgalmazzák. A munkahelyi biztonság, szigorú élelmiszer-biztonsági előírások, a feldolgozott élelmiszerek népszerűségének emelkedése, valamint a teljesítmény növelésére és a csökkenő gyártási költségekre való igény mind szerepet játszik az automatizáció egyre gyorsabb térhódításában.

A hagyományos automatizáció kiválóan teljesít az olyan szektorokban, mint amilyen például az autóipar, viszont nehezen birkózik meg egyes, az élelmiszeriparban előforduló egyedi kihívásokkal, amelyek során bizonyos termékeket óvatosan kell kezelni, és sem alakjuk, sem elrendezésük nem egységes, ráadásul emberi fogyasztásra szánják őket. Az új és továbbfejlesztett grippertechnológia, valamint a vele járó képfelismerő rendszerek megérkezése viszont mindent megváltoztatott. Az emberi kéz mozdulatait reprodukáló grippertechnológiai fejlesztések lehetővé tették, hogy a robotok gyümölcsöket és zöldségeket is csomagolhassanak. A vákuumos gripperek segítenek a robotoknak abban, hogy sikeresen lássanak el olyan óvatosságot igénylő csomagoló feladatokat, amelyekre a hagyományos megfogók nem képesek, a puha gripperek pedig oly módon tudják közvetlenül kezelni az élelmiszereket, hogy azok garantáltan ne sérüljenek vagy nyomódjanak meg az automatizált folyamat során. Mindennek eredményeképpen a másodlagos élelmiszer-feldolgozó alkalmazások már nem mutatnak túl az automatizált rendszerek által nyújtott lehetőségeken. A puha gyümölcsök áthelyezésétől a csokoládé és pékáru kezeléséig az élelmiszeripar hihetetlen iramban aknázza ki az új grippertechnológiákban rejlő lehetőségeket.

Mit képesek ezek a technológiák nyújtani a gyártó vállalatoknak

  1. Megnövekedett termelékenység és minőség – A hitelesített gripperek segíthetnek a gyártóknak abban, hogy a minőséget magas színvonalon tartsák, ami egyben kiküszöböli a költséges termékvisszahívásokat is, miközben hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez is. A szakképzett gyártóipari munkások hiánya régi probléma, így fontos olyan grippereket választani, amelyek könnyedén integrálhatók a meglévő automatizációval, és használatuk egyszerű a végfelhasználók számára, függetlenül attól, milyen szakképzettséggel rendelkeznek. Az együttműködő robotoknak szánt gripperek esetében ez azt jelenti, hogy biztosítani kell a kompatibilitást a vezető együttműködő robotmárkákkal.
  2. Munkahelyi biztonság és a munkavállalók megtartása – A robotok elvégezhetik azokat a munkákat, amelyek már nem bizonyulnak biztonságosnak vagy megoldhatónak az emberek számára, emellett ezeket a feladatokat megállás nélkül tudják végrehajtani, ami manapság rendkívül fontos tényezőnek számít. Ezeken túl az együttműködő robotok lehetővé teszik a gyártásvezetők számára, hogy alkalmazottaikat értékesebb feladatokhoz csoportosítsák át.
  3. Rugalmas és az élelmiszeripari szabványoknak megfelelő kezelés –   vásárlói és iparági igényekre válaszolva a szabályozó testületek egyre szigorúbb követelményekkel szembesítik az élelmiszer-feldolgozó szektort. Még a legjobb szándékuk ellenére is előfordulhat, hogy az emberi munkavállalók olyan szennyező anyagokat hordoznak és terjesztenek, amelyek így vagy úgy, de rákerülhetnek a végtermékre. A hitelesített puha grippereket a törékeny és sérülékeny elemek feldolgozásához ajánlják. Növelik az élelmiszer-biztonságot, valamint képesek változatos alakú, óvatos érintést igénylő élelmiszerek, mint például a saláta, a fűszernövények vagy az eper kezelésére. Az OnRobot puha grippere zökkenőmentes integrációt biztosít a legtöbb együttműködő robottal és könnyű ipari robottal, egy rendszeres megoldásának köszönhetően.

Törékeny növények csomagolása a Rosborg Greenhouse-nál

Dánia legnagyobb fűszer- és gyógynövénytermelő vállalata, a RosborgFood Holding úgy döntött, hogy az OnRobot érzékeny és rugalmas RG6 kétujjas robot grippereit bízza meg azzal, hogy növényeiket kezelje. A dániai Odensében fekvő 120 ezer négyzetméternyi üvegházban menta, kapor, tárkony, miniatűr rózsa és egyéb apró, törékeny növények teremnek, amelyek aztán egy, a legmodernebb technológiával felszerelt termelőüzemben kerülnek feldolgozásra. Összesen 130 alkalmazott foglalkozik az évente 28 millió növény és 12 millió miniatűr virág termesztésével, csomagolásával, kezelésével és értékesítésével, amelyek a GloriaMundi, az Økologihaven és az Eurostar márkák termékeiként kerülnek piacra. Az egyre szélesebb körű termékekre irányuló növekedő keresletre, valamint a szezonális fluktuációra a vállalat a gyártósorának optimalizálásával és automatizálásával válaszolt.

„Olyan grippert kerestünk, amely óvatosan fel tudja emelni a növényeket és virágokat anélkül, hogy összenyomná őket. Széles és gyengéd fogása, valamint pontossága és rugalmassága miatt választottuk az RG6 grippert. A kobottal és gripperrel létrejött új megoldásunk automatizálja a kartondobozok hajtogatásával, majd az azokba növények helyezésével járó feladatokat. Azt is szerettük volna, hogy a befektetés gyorsan megtérüljön. Már készen állunk a következő projekt élesítésére is, mely során egy további kobotot és grippert vásárolunk, amelyek feladata egy növényeket vágó gépbe való adagolás lesz. A gripperrel felszerelt kar megtalálja, és óvatosan megfogja a növényt, majd megfordul, és a vágógéphez vezető futószalagra helyezi azt” – mondta Henning Jørgensen, a RosborgFood Holding társtulajdonosa és operatív igazgatója.

Az OnRobot End-of-Arm eszközeit akár egymás után, akár egyszerre is lehet alkalmazni az OnRobot eszközcserélői, a Gyorscserélő és a Duális Gyorscserélő segítségével. Ezek zökkenőmentes átállást biztosítanak az eszközök között, így a robot teljesítményét maximálisan ki lehet használni, ennek köszönhetően pedig felgyorsul a ciklusidő, megnő a termelékenység, és a befektetés hamarabb megtérül.

Az OnRobotról
Az OnRobot termékkínálata széles körű eszközöket tartalmaz együttműködő alkalmazások számára, beleértve az elektromos grippereket, erő-nyomaték érzékelőket, vákuumos grippereket, a Gecko egykorongos grippert, továbbá a puha grippert, a háromujjas fogószerkezetet, az OnRobot Eyest, a Screwdrivert, az OnRobot Sandert és eszközcserélőket. Az OnRobot kínálatának új kombinációjával gyorsabbá és egyszerűbbé válik az olyan feladatok automatizálása, mint például a csomagolás, minőség-ellenőrzés, anyagmozgatás, gépkiszolgálás, összeszerelés és felületkezelés. A dániai Odensében lévő központján kívül az OnRobot jelenleg Dallasban, Soestben (Németország), Barcelonában, Varsóban, Sanghajban, Tokióban, Szöulban, Szingapúrban és Budapesten is rendelkezik irodákkal.

Cikkünk eredetileg a RoboTech 2020 kiadványunkban jelent meg.