Automata utcaseprő takarítja a helsinki utcákat
Egy évvel a bemutatása után rászabadította Helsinki utcáira saját fejlesztésű, önvezető, utcaseprő járművét a finn Trombia Technologies.

Bár a nagyméretű robotporszívóra vagy fűnyíróra emlékeztető Trombia Free 3,52 méter hosszú és 2,3 méter széles, utóbbi dimenzióban két oldalkefe hozzáadásával 3 méterre bővíthető. Az elektromos meghajtású robot munka közben a LiDAR és a gépi látás technológiáira támaszkodik az önálló ellavírozgatáshoz, és bármilyen időjárási viszonyok mellett, éjjel-nappal el tudja végezni a feladatát. Ugyan a végsebessége 10 kilométer per óra, az automata utcaseprő csupán 2-6 kilométer per órás tempóban poroszkál a finn főváros utcái.

A gyártó állítása szerint a gép a jelenlegi nehézsúlyú, szívó-seprő technológiák teljesítményének kevesebb mint 15 százalékával is elboldogul, ami a tagbaszakadt, dízel meghajtású gépek 70-130 kilowattos erőbedobásával szemben csupán 6-10 kilowattos elánt jelent.

Forrás: Trombia Technologies

A Trombia Free-hez 45.6 vagy 91.2 kilowattórás lítiumion-akkumulátor választható, amelyek komótosabb városi utcatisztítási műveletekhez egy feltöltéssel 8,5-17, az intenzív munkavégzéshez pedig 4-8 órára elég energiát képesek biztosítani a gép számára.

A Trombia Technologies arra számít, hogy 10 kísérleti programot követően a járműre érkező előrendelések fogadása még idén megkezdődhet, és a berendezés a kiskereskedelemben 2020 első negyedévétől már ténylegesen is elérhetővé válik.