Autonóm csónakok Amszterdam csatornáin
A későbbiekben a csatornák megtisztításában és a fenyegető járványok kialakulásának megelőzésében is sok segítséget nyújthatnak.

Amszterdam nagyjából 97 kilométer hosszú (közlekedési) csatornarendszere a város körülbelül negyedét fedi le, és a XVII. század óta segíti a polgárokat mindennapos teendőik elvégzésében.

A jövő évben a holland város Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS – Fejlett Nagyvárosi Megoldások Intézete) nevű közülete egy teljes flottányi autonóm csónakkal megkezdi a kísérletezéseket, hogy aztán ezek a későbbiekben emberek, valamint árucikkek szállításához, illetve a víz megtisztításához is alkalmasak legyenek.

Az ötéves, Roboat nevű pilótaprogramot a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Delft University of Technology (TUD) és a Wageningen University and Research (WUR) együttműködésében fogják végrehajtani. Természetesen továbbra is túlnyomó részt a hagyományos kialakítású csónakokat fogják használni az emberek és az árucikkek szállításához.

A Roboat flotta ellenőrizni tudja majd a környezeti feltételeket, és átfésülheti a csatornákat a szemét felkutatásához, ugyanis például csak bicikliből évente 12 000 darab a kanálisokban végzi. Az emberi hulladék jelentős részével ugyanez történik, és a város vizeiben ennek tesztelésével gyorsan értesíthetik a tisztviselőket a fenyegető járványokról vagy egyéb egészségügyi trendekről, nyilatkozta a The Verge-nek az AMS tudományos igazgatója.