Automatizálás digitális vezérléseken keresztül
A jövő gyára már kézzel fogható valóság – mutatta be a Bosch Rexroth idei iparági napjain november 6. és 8. között, Budapesti székhelyén.

„A jövő gyára négy falból, egy tetőből és egy csarnokaljzatból fog állni, a villamos jelek továbbítását és az energiaellátást indukciós módon fogják megoldani, a kommunikációhoz pedig a teljes teret 5G technológia fogja lefedni. Ezzel egy rendkívül rugalmas, dinamikus gyártóközeg fog létrejönni, ahol a gépek automatikus vezérlés útján gyártják le a folyton változó, aktuális igényekre szabott termékeket. Minden az érzékelők, gépek, rendszerek és folyamatok átfogó hálózatba kapcsolásával kezdődik, tehát mindazzal, ami információt nyújt az ipari környezetben. Az olyan megoldások segítségével, mint például a Rexroth IoT Gateway, néhány lépésben, akár 20 perc alatt hálózatba kapcsolhatjuk teljes gyártásunkat, az érzékelőtől kezdve a gépadatokig, és ezáltal garantált a rendszer átláthatósága és felügyelete” – mondta el az iparági napok keretében kiállított demonstrációs alkalmazások bemutatása előtt Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ipar 4.0 elemei a Rexrothnál

A negyedik ipari forradalom víziója valósul meg azokban az okosgyárakban, ahol az informatikai úton történő vezérlést, a termékfejlesztés és a gyártás közötti közvetlen adatcserét PLM-programok valósítják meg (Product Lifecycle Management – termékéletciklus-menedzsment). Ezeknek a segítségével az összes termékinformációt virtuálisan szimulálni lehet. A kutatási és fejlesztési folyamatokból, a virtuális szimulációkból származó összes termékinformációt egy gyártásvezérlő rendszerhez továbbítják, amely valós időben vezérli a gyártás teljes folyamatát. A hagyományos hidraulika, a pneumatika, a manuális mechanika vagy akár bármely egyéb technológia automatizálása digitális vezérlésen keresztül alkotja a jövő gyárát, az ehhez szükséges komponenseket, szoftvereket a Bosch Rexroth a tavaszi Hannoveri Vásáron mutatta be. „Automatizáljuk a jövő gyárát, amiben a hagyományos hidraulika, a pneumatika vagy akár a manuális mechanika automatizálása is elérhetővé válik, hiszen ezek a komponensek a jövőben digitalizált vezérlésen keresztül kommunikálhatnak. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel az Bosch csoport több mint 270 saját gyárában van lehetőségünk még piacra kerülés előtt az ipar 4.0-s termékekeinket és megoldásainkat kipróbálni és továbbfejleszteni” – emelte ki Ács István.

A Rexroth decentralizált automatizálási koncepciói, mint például a vezérlőszekrény nélküli hajtás- és vezérléstechnika, már ma lehetővé teszik a gépek és rendszerek igény szerinti moduláris bővítését. A kommunikáció nyílt szabványokon keresztül történik, mint például IO-link, Multi-Ethernet és egyre inkább OPC UA a gépről gépre való adatátvitelhez. Az intelligens szerelőállomások, mint az ActiveAssist, azonosítják a szerelési elemeket, lehívják a megfelelő munkaterveket, és végigvezetik a dolgozót a szerelési folyamaton, illetve betanítják őt, ellenőrzik és optimalizálják a munkalépéseket és a minőséget. A még gyakorlatlan munkatársakat, egyértelmű utasításokkal tudják végigvezetni a változatos szerelésen, ezzel mintegy 40 százalékkal csökkentik a hibákból adódó költségeket.

Átjáró az ipar 4.0-ba

Ma már az is megoldott, hogy a régi gépeket hogyan lehet az ipar 4.0-ra alkalmassá tenni. A Bosch IoT Gateway segítségével régi gépeket lehet internetre és az ipar 4.0-ba bekapcsolni, működésükről adatokat gyűjteni. A végfelhasználók első számú elvárása, hogy a meglévő rendszereket az ipar 4.0-s követelményeknek megfelelően kiegészítsék és továbbfejlesszék. Erre az IoT Gateway család vagy PPM-szoftver minden igényt kielégítően alkalmas, és egyszerűen bevethető. Ezek az analitikai szoftverek képesek az energiaigény, a ciklusidő, ezáltal a gyártás optimalizálására. Az IoT Gateway-jel akár Robert Bosch 130 esztendős, ipar 1.0-s esztergapadját is lehet katapultálni egyenesen az ipar 4.0 korába.

Az IoT világra nyitott PLC-technológiák alkalmazásával minden termék és berendezés adatokat tud szolgáltatni. Az okoseszközökön megjelenített adatok és a gépek digitális ikertestvére segíti a gyártástervezést. A jövő gyárában fontos szerepet kapnak a szoftverek és az adatok.

Okos munkagépek

Amíg a gépipari szereplőket napjainkban a legújabb ipari trend, az ipar 4.0 foglalkoztatja, addig a mobil munkagépek gyártói felé az elvárás szinte állandó: évről évre hatékonyabb, biztonságosabb és rugalmasabb gépekre van szükség, s mindemellett természetesen egyre nagyobb teret nyer a mobil munkagépek közötti kommunikáció fejlődése is. „Termékeinket annak érdekében is fejlesztjük, hogy meg lehessen valósítani az aktív állapotfigyelést vagy meghibásodás-előrejelzést úgy, hogy a gépgazda vagy szervizpartner telefonján vagy számítógépén nézi az elektrohidraulikus rendszer működésével kapcsolatos paramétereket, és akár előrejelzéseket és figyelemfelhívó figyelmeztetéseket is kap arra vonatkozóan, hogy milyen meghibásodás várható a közeli jövőben. Ahhoz, hogy ezeket lehetővé tegyük, fejlesztenünk kellett a szenzorikában, létre kellett hoznunk olyan részegységeket, amelyek képesek egymással kommunikálni, integrálnunk szükséges a legmodernebb elektronikus készülékeket, a már meglévő high-tech termékeinkbe, és nem utolsósorban lehetővé kellett tenni a méréskiértékelést, továbbá annak szoftveres analizáló és előrejelző hátterét” – foglalta össze a vállalat a mobil munkagépekkel kapcsolatos fejlesztéseit Szőke Gábor, kereskedelmi vezető.

A tudás erőforrás

A technológiai fejlődés következtében a tudás fogalma mára megváltozott. Az igazi kihívást már nem az információhoz való hozzáférés jelenti, hanem annak rendszerezése, felhasználása és hatékony továbbadása.

Az ipar 4.0 és magának a negyedik ipari forradalomnak az elemei, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a fejlett analitika, a kiterjesztett és virtuális valóság, a kollaboratív robotok megjelenése azt mutatja, hogy radikálisan átalakul a termelés és a munka jellege. 2025-re Európában az állások feléhez magasan képzett munkaerőre lesz szükség, ehhez hasonlóan a betöltendő állások kilencven százalékához szükség lesz digitális ismeretekre. Az új technológiák hatékony alkalmazásának alapfeltétele a képzett munkaerő, ezért a legtöbb, iparágának fejlődését diktáló cég kiemelt figyelmet fordít a képzésre. A helyzetet nehezíti, hogy sok esetben olyan állások betöltésére kellene felkészíteni a jövő szakembereit, amelyek ma még nem is léteznek. Robottanító, érzékelőrendszer-integrátor, generatív tervező, virtuális valóság élménykurátor? Az előrejelzések szerint a 2030-ban létező állások 85 százalékát jelenleg még fel sem találták. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ipar 4.0 megoldások bevezetésében azok a vállalatok a legsikeresebbek, amelyek célzottan, a megfelelő és személyre szabott oktatásokkal készítik fel munkatársaikat a változásra és ebben a Bosch és a Bosch Rexroth élen jár.

We move – you win

A Bosch Rexroth közelmúltban bevezetett új szlogenje azt sugallja, hogy a vállalatot a mozgás és a mozgatás hajtja. Ez a folyamatos dinamizmus biztosít nyerő pozíciót az ügyfeleknek is a negyedik ipari forradalomban. Az új vállalati vízió megalkotását az egyre erősödő digitalizációs tendenciák indokolták; ennek látható jele az új arculat. A Bosch Rexroth utoljára 2001-ben a Bosch csoporthoz való csatlakozáskor módosította ilyen nagymértékben logóját. Az új márka „Rexroth – A Bosch Company”" egyaránt szimbolizálja a függetlenséget és a rugalmasságot, valamint a tagságot egy erős vállalati csoportban.