hirdetés
hirdetés

Autolívery

Automata csomagküldő rendszeren dolgozik a Ford is

Az önvezető elektromos furgont és drónt kombináló szolgáltatás a városi kézbesítést tenné gördülékenyebbé.

hirdetés

Mint mindenkinek, a Fordnak is megvan a maga koncepciója a jövőről. Úgy tűnik, hogy az utcán rohangáló önjáró furgonok és a belőlük előtűnő drónok is részei ennek a víziónak.

A cég a Mobile World Congress rendezvényen az érdeklődőket VR-technológia segítségével szó szerint egy nő cipőjébe bújtatta, akit egyszer csak a barátai tájékoztatnak, hogy meglátogatják, és éhesek. A házigazda észreveszi, hogy nincsenek meg a kellő hozzávalók az alkalomhoz illő ételekhez. Éppen ezért egy Autolivery nevű szolgáltatás segítségével, egy alkalmazáson keresztül megrendeli a szükséges élelmiszereket. A csomagja ezt követően felkerül egy önvezető furgonra, melyből a célnál kirepül egy drón, hogy a küldeményt a hölgy 30. emeleti erkélyén található leszállóhelyre helyezze.

Az Autoliveryt egyébként a Ford egyik sanghaji tervezőcsapata fejlesztette ki.

A kézbesítés legutolsó szakaszához (a „járdaszegélytől” a végső célpontig) szükséges programozás kivitelezése a legnehezebb feladat, számos más cégnek is sok gondot okoz a probléma megoldása.

Az ötletgazdák szerint egyébként az egész arról szól, hogy a városi lét könnyebbé váljon. Mindenki csak profitálhatna abból, ha a küldeményeket az autonóm és elektromos vezetési technológiák, illetve drónok kombinációjával lehetne célba juttatni.

Az Autolivery szervesen integrálódik a Ford azon jövőképébe, melyben kevesebb ember fog gépkocsit vásárolni. Az autógyártó 1 milliárd dollárt fektetett egy, az önvezető technológiával foglalkozó, viszonylag ismeretlen Argo Ai nevű startupba. A későbbiekben az Argo szoftvere irányítaná az Autolivery kézbesítő járműveit. A Ford szerint az önvezető járművei már 2021-ben megjelenhetnek az utakon.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[202421] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés