Autók akkumulátorainak feltöltése útközben
Az elektromos járművek akkumulátorát útközben feltöltő úttest kifejlesztésén dolgoznak a Cornell Egyetem tudósai. A mobiltelefonok világából már jól ismert megközelités az e-mobilitás elterjedésének jelentős lendületet adhat.

Akkumulátortöltő úttest kifejlesztésén dolgoznak a Cornell Egyetem szakemberei. A koncepció szerint az árammal hajtott autók vezetőinek nem kellene többé folyamatosan elektromos töltőállomások után kajtatniuk a tankoláshoz. A sofőröknek elég lenne egy speciális sávba lehúzódniuk, és ez a felület a járművük elemeit akár útközben is eltelíthetné energiával.

A rendszer központi komponensei az útba épített, villamos vezetékekhez és inverterekhez csatlakozó fémlemezek lennének. Az ez utóbbi lapok által generált elektromos mező töltené fel a fölöttük elhaladó járművek akkumulátorait.

Bár a mobiltelefonok világában hasonló technológiák már régen jelen vannak, közlekedési célokra már sokkal nehezebb és költségesebb lesz kiterjeszteni a módszert. Khurram Afridi, a projektet vezető tudós szerint a megoldás kulcsa a magasabb frekvenciák használata lehet.

A szakember szavainak értelmében a vezeték nélküli energiaátvitel jelen esetben a mélyűri űrhajókkal, például a Voyagerrel folytatott, rádióhullám alapú kommunikációéval egyező technológára épülhetne. A különbség annyi lenne, hogy a járművek feltöltéséhez sokkal kisebb távolságon keresztül sokkal több energiát kellene az akkumulátorukba átirányítani.