Ausztrália drónokat vet be a cápatámadások ellen
A drónok GPS-rendszerrel fogják nyomon követni a sekély vizekben settenkedő ragadozókat, és az úszókat figyelmeztetni fogják a fenyegető veszélyről.

Ausztráliában a cápatámadások továbbra is ritkák, ám mégis elég gyakoriak ahhoz, hogy a kormány jelentős lépésre szánja el magát.

A BBC News jelentése szerint Új-Dél-Wales kormánya szerdán GPS technológiával ellátott és cápák nyomon követésére alkalmas drónokat tesztelt abban a reményben, hogy talán így csökkenteni tudja a cápatámadások számát és összességében a strandokat is biztonságosabbá teheti. A kabinet 11 millió dollárt ígért a projektre.

A próbaidőszak alatt Sydney és Brisbane között, Coffs Harbour partjainál tesztelik a drónokat, melyek valós idejű videóanyagot küldenek a sekély vizekben ólálkodó cápákról, és az úszókat is riasztják, hogy jobban figyeljenek. A kabinet azt követően találta ki a program megvalósítását, hogy az ausztráliai Shelly Beachet bezárták, mert egy cápa megölt egy fürdőzőt a partszakaszon.

„Nincs könnyű módja annak, hogy az úszókat és a szörfösöket érintő kockázatokat csökkentsük” – fogalmazott Niall Blair, Új-Dél-Wales elsődleges ágazatokért felelős minisztere egy, a BBC-nek kiküldött nyilatkozatban.

„Teljesítjük azon vállalásunkat, hogy a legjobb tudásunk szerint és az új technológiákat latba vetve igyekezni fogunk hosszú távú megoldást találni strandjaink biztonságban tartására.”

Ha a drónokba ágyazott GPS-es technológiával akár egy életet is meg lehet menteni, a rendszer máris megérte a ráfordított időt, pénzt és energiát.