Áttörő jelentőségű orvosi szkennert alkottak
Az Explorer 20 másodperc alatt tudja térben lemodellezni az egyes páciensek teljes szervezetét.

Simon Cherry és Ramsey Badawi, a Kaliforniai Egyetem két tudósa megalkotott egy orvosi képalkotó szkennert, amely pillanatok alatt tud az egész testről részletes háromdimenziós képet készíteni. Explorernek nevezték el a találmányt.

A pozitronemissziós tomográfiát (PET) és számítógépes röntgen-tomográfiát (CT) kombináló berendezés amellett, hogy pontosabb diagnózisokat tesz lehetővé, a betegségek előrehaladásának nyomon követését és az új gyógyszerkezelések kutatását is radikálisan megkönnyítheti.

Az Explorer 40-szer gyorsabban dolgozik a hagyományos PET-szkennereknél, és 20-30 másodperc alatt az egész emberi testet kívül-belül hűen le tudja modellezni. A hagyományos technológiánál emellett 40-szer kisebb sugárdózissal dolgozik, ami miatt egy páciens testén egymás után több vizsgálatot tud elvégezni.


Ha minden jól megy, az Explorer az áttéteket képző daganatok, gyulladások, fertőzések, immunológiai rendellenességek és anyagcserezavarok, illetve sok más betegség tanulmányozásában is létfontosságú szolgálatot teljesíthet.

Az első rendszer hivatalos telepítésére Kalifornia fővárosában, Sacramentóban, az Explorer Képalkotó Központban (Explorer Imaging Center) kerülhet sor. A remények szerint a kutatási projekteket és a páciensek lemodellezését 2019 júniusától már meg is kezdhetik a berendezéssel.

Íme, az Explorer által készített egyik modell: