hirdetés
hirdetés

Akkumulátor

Áttörés a zöldenergia tárolásában?

Néhány kutató fejlesztésének köszönhetően sokkal olcsóbbá válhat a környezetbarát energia elraktározása.

hirdetés

Közismert tény, hogy a megújuló energia és a tároló akkumulátorok kombinálása problémás, mivel ez utóbbi elemek nagyon drágák. Hosszú évekbe telhet, mígnem anyagi szempontból egyáltalán nullszaldósak lesznek.
Ezért olyan örömteli hír, hogy a Stanford Egyetem néhány tudósa kifejlesztett egy, a korábbiaknál sokkal költséghatékonyabb zöldenergia-tárolási technológiát.

A szakemberek egy olyan folyékonyfém-alapú áramlásos (flow) akkumulátort hoztak létre, amellyel még nagy volumenben is olcsóbban lehet elraktározni az energiát. Az elem negatív oldalát egy káliumot és nátriumot tartalmazó „fémtermelő” keverék alkotja, amely bonyolult vegyületek és extrém hevítés nélkül is az átlagos áramlásos akkumulátorokéhoz képest kétszer nagyobb maximális feszültséget biztosít.
Egyszerűnek hangzik, de nem volt zökkenőmentes a technika kidolgozása.

A kutatóknak az áram haladásának megakasztása nélkül kellett a pozitív és a negatív anyagokat távol tartani egymástól. Jelen esetben egy alumínium-oxid és kálium összeeresztésével képzett kerámiamembrán bevetésével sikerült teljesíteni a feladatot. A membrán teljesítményének optimalizálásához természetesen némi finomhangolásra még továbbra is szükség van.

Ha azonban a tároló akkumulátorok árát sikerül drasztikusan lejjebb szorítani, akkor a háztartások és az áramszolgáltatók egyaránt gyorsuló ütemben válthatnak át a nap-, illetve a szélenergia használatára.

Forrás: 123rf

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[226048] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés