hirdetés
hirdetés

Meditech

Áttörés a mesterséges vér gyártásában

Az új technika főleg a ritka vércsoportú emberek számára nyújthat életmentő alternatívát a kritikus helyzetekben.

hirdetés

Az orvosok egyik régen dédelgetett álma, hogy a betegek kezelése alatt tőlük egy karnyújtásra mindig elegendő vértartalék álljon a rendelkezésükre, de a technológia idáig még nem tudott felnőni ehhez az igényhez. Bár egy ideje már létezik mesterséges módszer a vörös vérsejtek laboratóriumi előállítására (itt őssejteket sarkallnak vörösvérsejt-termelésre), ez csak igen kicsi mennyiséget képes legyártani belőlük.

Brit kutatók úgy tűnik, most mégis megtalálták a megoldás kulcsát; kifejlesztettek egy eljárást, amellyel megbízható módon korlátlan számú vörös vérsejtet tudnak napvilágra hozni. A trükk, hogy „halhatatlanná tett” éretlen vörös vérsejteket alkottak, amelyekből elméletileg bármekkora mennyiséget ki lehet tenyészteni, és így a tömeggyártás valós lehetőséggé válik.

A legnagyobb kihívás a forgalmazáshoz szükséges volumenű termelés beindítása. Ugyan a szakértők a laboratóriumban néhány liter vért már előállítottak, akár csak egyetlen kórház folyamatos ellátásához ez még mindig végtelenül elenyésző mennyiség. A ritka vércsoportú embereknek, akik nem mindig számíthatnak donorra mindazonáltal esetenként megváltást jelenthet a vitális folyadék „művi” alternatívája.

Vörös vérsejtek (Illusztráció; Fotó: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés