Áttörés a hullámok energiájának hasznosításában
A svéd CorPower Ocean találmányával talán most már tényleg hatékonyan kiaknázhatjuk az óceánok elapadhatatlan erőforrásait.

Az óceán szakadatlan vízszintváltozása és ringatózása hatalmas mennyiségű és az idők végezetéig megújuló energiát tartogat az emberiség számára. Vagy legalábbis tartogatna, ha az emberiség ki tudná fundálni, miként is szüretelhetné le ezt a gyakorlatilag kimeríthetetlen erőforrást.

Mindmáig a hullámenergia-konverterek prototípusai általában túl robusztusak és költségesek voltak, vagy egy-két erőszakosabb szélvihar gyorsan szétzilálta őket.

Egy CorPower Ocean nevű svéd cég talán most megtalálta az optimális megoldást.

A tesztek azt mutatják, hogy új bójájuk a legjobb rivális technológiánál is háromszor több áramot képes megtermelni, és a kialakítása is sokkal célszerűbb azokénál. Kezdjük ott, hogy viszonylag kicsi: míg a konkurencia eszközeinek átmérője akár a száz métert is meghaladhatja, illetve a tömegük is ezer tonna fölé kerekedhet, addig a CorPower találmányának keresztmetszete alig nyolc méter széles.

És mégis – a tengerre kihelyezve egyetlen bója körülbelül 250 kilowatt teljesítmény előállítására képes, amely akár 200 háztartás energiaszükségletét is fedezni tudja.

A hullámenergia-farmokban több száz vagy akár több ezer ilyen készülék is helyet kaphatna.

Az eljárás magját három fontos összetevő képezi:

  • egy rögzítő kötél, amely a bóját egyenesen és stabilan a helyén tartja,
  • egy WaveSpring nevű eszköz, amely a bója ringatózását a hullámok „lüktetésével” szinkronizálja, illetve
  • egy hajtómű, amely maximális hatékonysággal képes villamos energiává alakítani a szerkezet himbálódzó mozgását.

A cég mérnökei idáig tartályokban tesztelték a hullámenergia-konvertereket, a terepkísérletekre pedig a jövő évben kerülhet sor.

„Hullámenergiában a CorPower lehet az igazi nyertes – vélekedett a terület egyik független kutatójaként Antonio Sarmento. – A megoldásuk áttörést jelent.”

Csak nehogy aztán túl merész illúziókba ringassuk magunkat…