Atommeghajtású rakétákat terveznek műholdakhoz
Az USA speciális hajtóművének feladata ideális esetben a szállítmányok űrbéli utaztatása lesz majd.

Műholdakkal szeretné ellenőrzése alá vonni a Hold és a Föld között terpeszkedő (ciszlunáris) űrt az amerikai kormány. A szerkezetek irányítását nukleáris termikus rakétákkal tervezi megoldani a kabinet.

A technológia lényege, hogy az üzemanyagot – például hidrogént – egy, a rakétákra szerelt, kicsiny atomreaktorral addig forrósítják, mígnem az anyag a fúvókákon kilőve mozgásba lendíti a műholdat. A kis tolóerejű rendszer alkalmatlan arra, hogy a szatelliteket a Földtől elemelje, de az űrben beizzítva a különböző szállítmányok utaztatásához optimális választás lehet.


A Hold a feltételezések szerint igen értékes – például a mélyűri küldetésekhez hasznosítható – nyersanyagkészleteket rejteget magában, és ezekre az USA-tól kezdve, Kínán keresztül számos más „piaci szereplőig” sokan szívesen rátennék a kezüket. Az amerikai műholdak népes táborának a későbbiekben jelentős szerep juthat a ciszlunáris gazdaság felvirágoztatásában, de ne kergessünk hiú ábrándokat, megfelelő módon felszerelve alighanem hatékony űrfegyverekké is át lehet majd alakítani őket.