Átadták a világ egyik legnagyobb repülőterét
Idővel a légikikötőn évente akár 200 millió utas is megfordulhat.

Október 29-én Recep Tayyip Erdoğan török elnök hivatalosan is megnyitotta a világ egyik – ha nem a – legnagyobb repülőterét. Az Isztambultól 20 mérföldre eső létesítmény a Fekete-tenger partján terpeszkedik el.

Tökéletesen kész állapotában 76,5 millió négyzetmétert fog kihasítani magának a szárazföldből, vagyis nagyobb lesz, mint Manhattan.

Első három kifutópályája 2020-ra elméletileg évente 100 millió utas kiszolgálására lesz elegendő, 2029-ben azonban már hat kifutópályája lesz, ami miatt akár 200 millióan is megfordulhatnak majd rajta.

Hosszas mérlegelés után végül is az „Isztambuli Repülőtér” (Istanbul Airport) nevet kapta a légikikötő.

A komplexum elődjét Atatürk repülőtérnek hívták, amely fokozatos tehermentesítést követően hamarosan végleg nyugdíjazásra kerül, hogy aztán nyilvános parkot létesítsenek belőle.

A 10,3 milliárd euróból (jelenleg átszámítva több mint 3,3 ezermilliárd forintból) megvalósított  isztambuli „örökös” a világ legnagyobb, 1,3 millió négyzetméteres terminálterületével büszkélkedhet. A vendéglátás számára 32 000, a vámmentes (duty free) üzlettér számára pedig 55 000 négyzetméternyi területet szorítottak a légi közlekedési csomóponton.

A projekt fizikai megtestesülése Recep Tayyip Erdoğan azon vágyának, hogy Törökország a világhatalmi ranglétrán feljebb kapaszkodjon, és így a megvalósításra kiírt pályázat 2013-as eredményhirdetése óta a beruházás különös jelentőséggel bírt a számára.