Aszteroida-eltérítő technológiát tesztel a NASA
Bár a közeljövőben nem várható, hogy egy kisbolygó a Földbe csapódjon, az űrügynökség már most igyekszik felkészülni egy hasonló, nemkívánatos eseményre.

A NASA a világ minden tájáról számos ügynökséggel együttműködve egy olyan űrvédelmi technológia kifejlesztésén dolgozik, amely a Földet meg tudja óvni a fenyegető aszteroida-becsapódásoktól. Bár a szakemberek legjobb tudomása szerint a közeljövőben nem kell tartani hasonló eseménytől, nem árt lassan elkezdeni a „protektív” módszerek tesztelgetését. A NASA épp egy ilyen metódust próbál kidolgozni. A koncepció, hogy egy űrhajót nekivágva próbálja eltéríteni a kisbolygót.

A küszöbön álló kísérlet neve Double Asteroid Redirection Test (kb. Dupla Kisbolygó Eltérítési Teszt), vagyis DART. Ez az első alkalom, hogy a NASA próbára teszi egyik aszteroida-eltérítő elgondolását. Jóllehet, a hivatal június 23-án már jóváhagyta a DART missziót, a megvalósítás ideje egyelőre ismeretlen. A bevetett jármű nagyjából akkora lesz, mint egy hűtőszekrény, a sebessége pedig kilencszer gyorsabb egy puskagolyónál.

A célpont egy bináris rendszer Didymos B-nek becézett, kisebbik bolygója lesz. Ezt a párost már évek óta vizsgálják a tudósok, minthogy a következő öt évben a Földhöz egy relatíve közeli (nem kell megijedni) pályán fognak elhaladni. A kisebb égitest átmérője nagyjából 161 méter.

Az űrhajóba egy automata becélzó rendszert építenek, a jármű ennek segítségével lesz képes pontosan a kisbolygóhoz navigálni magát. A kutatók látni fogják, amint a szerkezet az aszteroidába csapódik, és kiszámítják, hogy idővel az esemény mekkora hatást gyakorol a kisbolygó pályájára. Feltéve, hogy egy hasonló objektum veszélyt jelentene a Földre, ha még nagyon távol repül, csak nagyon picit kellene arrébb taszítani, hogy hozzánk érve már messze haladjon az eredeti útvonalától.