hirdetés
hirdetés

Robotika

Univerzális (író)asztali robotkar

A lehető legkülönbözőbb feladatokra befogható, (író)asztali robotkart fejlesztett ki egy Rotrics nevű vállalat. Sokoldalúságát cserélhető moduljainak köszönheti a találmány. 

hirdetés

A nyílt forráskódú szoftverekkel működtethető DexArm 3D nyomtatóként, lézergravírozóként és -vágóként, illusztrációkészítőként, valamint még AI asszisztens robotként is megállja a helyét.

Különösen minuciózusan, mindössze 50 mikronos pontossággal dolgozik a szerkezet.

A politejsavat (PLA), a hőre lágyuló poliuretánt (TPU), a fát és a szénszálat is beleértve a gép 3D-printer modulja számos anyag kezelésére képes. Lézergravírozó és -vágó modulja a karton mellett a fával és a kerámiával is megbirkózik. A DexArm puha megfogó és levegőfogó moduljaival állítólag rendkívüli ügyességgel forgatja a keze ügyébe kerülő tárgyakat.

Forrás: Rotrics
Forrás: Rotrics

A sokoldalú eszköz 3D nyomtatóként, arányaiban rendkívül tág tartományban tud bűvészkedni. Sík objektumok esetében 21 x 30 centiméteres területen, térbeli tárgyak esetében pedig 22 x 22 x 38 centiméteres térfogaton belül tudja megvalósítani az operátora által megálmodott tárgyakat.

Az opcionális csúszósín megvásárlásával az alkotói szabadság ugrásszerűen megnövelhető.

Az egyes projektek megtervezéséhez vagy az automata feladatsorok végrehajtásához a termékhez mellékelt Rotrics Studio szoftvert is igénybe vehetjük, de a DexArm tökéletesen kompatibilis az MIT Scratch nevű, felhasználóbarát programozó alkalmazásával is. Ha ez nem volna elég, a szakavatottabb „operátorok” számára a robotkar a C-hez, C++-hoz, Pythonhoz, Javához, Javascripthez és ROS-hoz hasonló programozási nyelvek használatához is megfelelő felületet biztosít.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[266663] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés