Ásvánnyal vonnák ki a légkörből a szén-dioxidot
A természetben több százezer év alatt kialakuló anyagot mesterséges úton most 72 óra alatt sikerült előállítani.

Létezik egy magnezit nevű karbonátásvány (MgCO3), amely képes megkötni a szénmolekulákat.

Ez az adottság azért ilyen fontos, mert a kőzet segíthet a globális felmelegedés megfékezésében.

Ami a megmentő szerepet illeti, két nem elhanyagolható probléma azért így is felmerül az anyaggal kapcsolatban.

  • Egy metrikus tonnányi magnezittel csupán fél tonna szenet lehet kivonni a légkörből. Ez annyit jelent, hogy a kellő hatékonyság eléréséhez igencsak nehezen elhelyezhető mennyiségre lenne szükség az anyagból.

  • A természetben több százezer évre van szükség a magnezit kialakulására. Az ásvány egy hidrotermális metamorfózis nevű folyamaton keresztül jön létre. Forró víznek és magas nyomásnak kitett, magnéziumban gazdag kőzetekből alakul ki.

Úgy néz ki, hogy a kanadai Trent Egyetem tudósai legalábbis a második problémára nem rég megtalálták a megoldást. Rájöttek, miként lehet pár napra leszűkíteni az anyag megszületésének idejét. A tudomány számos területén használt és széles körben elérhető polisztirol mikrogömbök adottságainak igénybevételével 72 napra sikerült lezsugorítaniuk a magnezit kikristályosodásának folyamatát. Hab a tortán, hogy a processzus szobahőmérsékleten is lejátszódik, és így nincs szükség energiára a magnezit megteremtéséhez.

Mivel az emberek évente 40 milliárd tonna felesleges szén-dioxiddal „gazdagítják” az atmoszférát, már csak az anyag előállításának volumenét kell rengeteg nagyságrenddel megemelni. Ha ez sikerül, még mindig szemben találjuk magunkat az 1. számú problémával. Mindamellett, ha egyáltalán eljutunk odáig, a tudósok remélhetőleg ezzel a kihívással is meg fognak birkózni.