Ásatások nélkül tárták fel egy ókori város romjait
Egy közös projekt keretében a föld megbolygatása nélkül térképezték fel Falerii Novi antik római városának eltemetett maradványait a Genti Egyetem és a Cambridge Egyetem tudósai.

Egy közös tudományos akció keretében ásás nélkül tárták fel Falerii Novi ókori római városát a Genti Egyetem és a Cambridge Egyetem tudósai. Számos érv szólt amellett, hogy „érintésmentes” technológiával térképezzék fel a település romjait.

Először is a föld alatt lappangó maradványok kormányzati védelmet élveznek, vagyis a törvény még az ásatások okozta rongálások ellen is megóvja őket. Nem elhanyagolható szempont emellett, hogy óriási területen, 75 hektáron terpeszkedik el a lelőhely, vagyis a feltérképezés fizikai kontaktust igénylő, ősi technológiája rendkívül fáradságos feladat elé állítaná a régészeket. Az alternatív módszer alkalmazása mellett szól még, hogy a területen nincsenek sem fák, sem utólagos ráépítések, szóval az egész város gyakorlatilag kiált önnön, „érdemi fizikai kontaktust” nélkülöző felfedezéséhez. Ez utóbbi feladathoz a szakemberek végül földradaregységekkel (GPR-egységekkel) láttak hozzá.

A GPR ugyanúgy működik, mint a szokványos radar: rádióhullámokat bocsát a talajba, és ezen hullámoknak a föld alatt rejtőző, különböző objektumokról reflektálódó visszhangja alapján alkot képet az eltemetett romokról. A GPR eszközöket jelen esetben egy utánfutón egy kvad vonszolta maga után, és a tudósok végül 28 milliárd ilyen módon begyűjtött adatpontból tudták létrehozni Falerii Novi kettő-, illetve háromdimenziós virtuális modelljeit.

A rendhagyó projekt egyik prominens résztvevője, Martin Millet, a Cambridge Egyetem professzora szerint a Falerii Novinál elért megdöbbentő részletgazdagság, és a GPR által feltárt, meglepő jellegzetességek azt sugallják, hogy a jövőbeli archeológiai kutatások menete gyökeresen meg fog változni. A szakember szavainak értelmében még sokat kell tanulmányozzuk, hogy az ókorban milyen is volt a római városi élet, és így az új technológia példátlan lehetőségek előtt nyithatja meg az utat az elkövetkező évtizedekben.