Árapály-energiával működő elektromos töltőpont
Árapály-energiával működtetett elektromosjármű-töltő pontot telepített Skóciában egy Nova Innovation nevű cég. A Shetland-szigetek Yell nevű szigetén kapott helyet az állomás.

Az árammá alakítandó energiát egy Shetland Tidal Array nevű árapályturbina-tömb szolgáltatja a töltőpont számára. Az együttest alkotó 100 kilowattos turbinák mindegyikével egy óra alatt kettő, 50 kilowattórás Tesla-akkumulátort lehetne feltölteni elektromossággal. Az új kutat a skót kormány ChargePlace Scotland elnevezésű, nemzeti elektromosjármű-töltő hálózata üzemelteti.

A tenger ingázó vonulásából erőt merítő Shetland Tidal Array egyébként már több éve működésbe lépett, hogy a helyi lakosság és vállalkozások áramellátásához hozzájáruljon. A Nova Innovation először 2014-ben egy 30 kilowattos turbinát állított szolgálatba a helyszínen, de két évvel később egy 100 kilowattos verzióra már le is cserélte az egységet.

Forrás: Nova Innovation

További beruházások eredményeként a Shetland Tidal Array-t jelenleg már négy, 100 kilowattos turbina alkotja, amelyek a leszüretelt energiát egy szárazföldi akkumulátoros energiatároló rendszerbe továbbítják. A csúcsidőszaki termelés közben folytatott „energiakonzerválás” miatt az áramszolgáltatás a kevésbé produktív időszakokban is zavartalan marad.