hirdetés
hirdetés

Régészet

Aranykereszt fordult ki a földből

Újabb arany- és ezüsttárgyak, köztük gránáttal díszített kereszt fordult ki a földből szántás közben ugyanazon a lelőhelyen, ahol néhány éve a nevezetes Staffordshire Kincs előkerült.

hirdetés

Hammerwichben 90 újabb értékes leletet találtak pontosan ott, ahol 2009-ben felfedezték az egyik legnagyobb angolszász kincset. Ezúttal - többek között - kereszt és egy sas alakú tárgy, feltehetően egy sisak csúcsdísze került elő – írja a The Guardian. Miként Mi ez? Drága Amatőrök, segítsetek! című posztban írtam, a Staffordshire Kincset, a mintegy 4000 arany- és ezüsttárgyat Terry Herbert amatőr kincskereső találta meg fémkeresőjével Hammerwichben, a staffordshire-i Lichfield közelében.

A különleges darabok a 7-8. századi angolszász Mercia királyságból származnak, melynek vallási központja Lichfield volt, bár nem tudni, hogy a leletegyüttes keresztények vagy pogányok tulajdona volt-e. Nem tudni azt sem, pontosan milyen támadás elől ásták el a földbe, mivel az angolszász királyságok állandóan harcban álltak egymással. Azt sem tudni, kik készítették a remekeket, de hogy szakmájuk mesterei voltak, az biztos. A rendkívüli kivitelezésű, ritka gyönyörű mestermunkák között sisakok, sisakdíszek, kardok vannak. 2009-ben a régészek nagy területet kutattak át, és úgy vélték, megtaláltak mindent, ami a földben lapult. Tévedtek.

Az újabb 90 tárgy kivitelezése nagyon hasonlít a korábban megtalált tárgyakéhoz, és a sisakdísz is része lehet egy korábban töredékesen előkerült sisaknak. A most megtalált leletek tovább növelik a Staffordshire Kincs körüli rejtélyt: hogyan kerülhetett több mint 5 kg-nyi arany- és 1,5 kg-nyi ezüsttárgy, amelynek értéke és mívessége felér a nevezetes Sutton Hoo-i Kinccsel, a mező közepére, ki és miért cipelte a semmi közepére, mivel sem sírt, sem kunyhókat, de még utat sem találtak ott, igaz, a közelben vezet el egy római út.

Leszámítva a kereszteket, mindegyik tárgy harcosokhoz kapcsolható, és úgy tűnik, hogy a sérülések egy részét az okozta, hogy eredetileg is letörték vagy letépték azokat. Még a keresztet is, amelyen jól olvasható latin nyelvű felirat van, letörhették valamiről. Ezért a régészek úgy vélik, egy csata után fosztották ki a veszteseket, és a győztesek rejtették el zsákmányukat. Azt nem tudni, miért – írja a The Guardian.

Karosszékben

Jó napja volt a kincsvadásznak, amikor a kincset megtalálta, mivel a Birmingham Múzeum 2009-ben 3,285 millió (!) fontért vásárolta meg tőle. Igaz, azóta a kincsek már megjárták Amerikát is és több mint 1 millió embert vonzottak a kiállításokra.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[120180] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés