Áramtermelés testedzéssel
Evezőpaddal gazdagítja tovább áramgeneráláshoz is felhasználható fitneszgépeit egy SportsArt nevű, tengerentúli társaság. A sporteszköz egy órás használatával akár egy asztali számítógép 2,4 órás üzemeltetésére is elég elektromosságot lehet előállítani.

Villamosenergia-termelésre is alkalmas fitneszgépeket gyárt egy SportsArt nevű, amerikai vállalat. A cég ECO-POWR nevű termékvonalába tartozó apparátusok mindegyike akár a befektetetett energia 74 százalékát is át tudja alakítani elektromossággá. Az „izomerőmű-portfóliót” mostanáig egy elliptikus tréner, egy futópad és több rögzített kerékpár alkotta, a 2022-es CES kiállításon azonban bizonyosságot nyert, hogy a gyártó immár egy evezőpaddal is kibővíti a kínálatot.

A G260 nevű berendezés a felhasználó tevékenysége folyományaként keletkezett „tetterőt” egy elektromágneses fékrendszer segítségével konvertálja árammá. Ennyi villamos energiával egy asztali komputer számára például nagyjából 2,4 órás üzemidőt lehet biztosítani.

Az elektromágneses fékrendszer hasonlóan működik, mint egy elektromos autó regeneratív fékrendszere.

A gázüzemű autók „zabolájának” aktiválásakor a fékbetétek a féktárcsa felületéhez nyomódnak, és ez a mechanizmus állítja/lassítja le a járművet. A beavatkozás nyomán a súrlódás közben hő formájában energia keletkezik, ez az erőforrás azonban kihasználatlan marad, és idővel „köddé válik”.

A regeneratív fékrendszerek mágnest alkalmaznak a belső kerék további mozgásának akadályoztatásához. Az ilyen konstrukciókon belül a frikció közben képződő energia nem vész el, hanem egy belső generátor meghajtásával áramot gerjeszt.

A testmozgás teljesítményét az ECO-POWR vonal termékei végül is egy szabadalmaztatott, beépített inverterrel alakítják át a villamosenergia-hálózatba is visszatáplálható váltakozó árammá.