Áramleszívó állomásokat telepített a Nissan
A Nissan új, jokohamai kiállítási csarnokának látogatói elektromos autójuk akkumulátorának tartalmából is kiegyenlíthetik a parkolási díjat.

A legnagyobb közösségi helyszínek körül napjainkban már gombamódra szaporodnak az elektromos töltőállomások. Sokan már direkt csak olyan helyekre mennek kikapcsolódni, ahol rendelkezésre állnak ilyen apparátusok is.

A Nissan elhatározta, hogy csavar egyet a dolgon, és a nemrég megnyílt, Nissan Pavilion nevű kiállító centruma környékére inkább „áramleszívó egységeket” telepített.

Ezek a kutak a rájuk csatlakoztatott elektromos járművek akkumulátorából éppen, hogy kiszippantják a villamos energiát, hogy aztán az így beszerzett elektromossággal működtessék a központ kávézóját. Az átadott áramra adomány helyett inkább ellenszolgáltatásként kell gondolni, minthogy a látogatók ilyen módon is kifizethetik a parkolási díjat. Az állomások szerencsére nem ürítik le teljesen az autók akkumulátorait, hagynak bennük annyi kakaót, hogy a vendégek valahogy azért haza is juthassanak.

Makoto Uchida, a Nissan vezérigazgatója szerint, miközben a világ átvált az elektromobilitásra, az árammal hajtott járművek az utaztatáson keresztül más módokon is ki fogják szolgálni a társadalmat. Érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogy milyen más területeken fogják hasznosítani az áram-visszaszolgáltatás technológiáját. Bár az ilyen rendszerek kiépítése önmagában nem fogja felszámolni környezetszennyezést, "a speciális fizetési mód" sok fogyasztót ösztökélhet arra, hogy legközelebb már elektromos autót vásároljon magának.