Apró változásokon is múlik a siker
A kaizen filozófián alapuló versenyképességi útmutatót adott ki az Essity csoporthoz tartozó Tork, hogy segítsen bármely vállalatnál meghonosítani a folyamatos fejlődés kultúráját. A kaizen egy japán menedzsment filozófia, amely szerint egy vállalat csak akkor tud fejlődni, ha minden munkavállalóját bevonja a fejlesztési folyamatba.

A Tork útmutatója fontos ismereteket adhat a termelékenységüket növelni kívánó vállalatok számára. Az útmutató ajánlásait a gyári gépkezelők körében végzett új tanulmány is alátámasztja.

A Megoldások a fejlődéshez – Útmutató a termelékenység javításához című, bárki számára letölthető tanulmány öt konkrét lépést mutat arra, hogy miként tudják a cégek a folyamatos fejlesztés kultúrájával biztosítani és megtartani versenyelőnyüket.

Az Essity Jonas Svanäng kaizen szakértővel közösen dolgozta ki a Tork ingyenesen letölthető, új útmutatóját. Jonas elsőkézből, a Toyota gyárak fejlesztésekor szerzett tapasztalatokat és ismerte meg a kaizen filozófiát, tudását már több mint száz szervezetnél ültette át a gyakorlatba világszerte. Jonas ma nemzetközi konferenciák rendszeres előadójaként osztja meg tudását a kaizen filozófiáról és a vállalati folyamatfejlesztési modellekről.

„A kaizen célja, hogy az emberek viselkedésének megváltoztatásával megteremtsük a folyamatos fejlődés kultúráját. Azoknál a cégeknél lesznek motiváltabbak az alkalmazottak, ahol a kaizen gondolkodásmód szerint vonják be őket a vállalat fejlesztésének folyamatába” – mondja Jonas Svanäng kaizen szakértő.

Mindebben sok vállalatnál kulcsszerep juthat a gépkezelőknek, akik gyakran a legközelebb vannak azokhoz a területekhez, ahol a legtöbb probléma vagy akadály felmerül (a kaizen nyelvén ez a Muda, ami ebben az értelemben üzleti/folyamatbeli veszteséget jelent). A gépkezelők szerepe elsődleges lehet a veszteségek megelőzésében, a termelékenység javításában.

A Tork legújabb kutatásából kiderül: a gépkezelők 89 százaléka egyetértett azzal a megállapítással, hogy fontos a megelőző karbantartás rutinműveleteinek továbbfejlesztése. 87 százalékuk azt is kiemelte, hogy a megelőző karbantartás csökkenti a gépek meghibásodásainak számát, ezzel pedig a leállás miatti időkiesést.

„Szeretnénk segíteni a vállalatoknak, hogy fejlődjenek a megelőző karbantartási rutinműveletekben, és különösen azoknak a cégeknek, amelyek már az autonóm karbantartás felé is elindultak. Tudjuk, hogy a folyamatos fejlődés érdekében bevezetett legkisebb változások is jelentős hatással lehetnek a termékminőségre, a költségekre és a szállításra, ezért úgy véljük, hogy a karbantartást segítő okos és innovatív termékekkel a vállalatok javíthatják a hatékonyságukat és csökkenthetik a veszteségeiket” – mondja Jenny Turner, az Essity ipari higiéniai üzletágának marketing igazgatója.

A Tork a professzionális törlő- és tisztítóeszközök széles választékát kínálja a Tork Performance rendszer részeként, hogy segítsen optimalizálni az autonóm tisztítási eljárásokat az ipari környezetben. A rendszer számos strapabíró és egyedi felszerelési lehetőséget biztosító törlő- és tisztítókendőt, valamint adagolót tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy jól elérhető helyen legyenek a gépkezelők számára. A gépkezelők 89 százaléka egyetértett azzal, hogy a strapabíró, professzionális, a szükséges pontokra kihelyezett ipari törlőpapír-adagolók elősegítik az eredményes tisztítást és a megelőző karbantartást.