Virágh Judit 2020. december 08. 12:20
Áprilisig nem lesz kiállítás Düsseldorfban
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságok miatt 2021. áprilisig minden saját szakmai rendezvényét törölte a Messe Düsseldorf a Rajna menti vásárvárosban.

A jelenlegi Covid-19-helyzet, az utazási nehézségek, a Németországban és ugyanúgy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fennálló és feltehetően még az új évre is meghosszabbodó korlátozó intézkedések újraértékelését követően a Messe Düsseldorf vásártársaság lemondta a 2021. április végéig beütemezett valamennyi saját rendezvényét. A düsseldorfi vásárvárosban a mostani tervek szerint elsőként a korábban januárra beharangozott Boot vízisport- és hajókiállítást fogják megtartani április 17-étől, a többi szakvásár pedig csak a szokásos ciklusuk szerinti következő alkalommal jelentkezik valós körülmények között.

Az intézkedés a rendező műszaki, technológiai tematikájú szakvásárai közül egyrészt a csomagolóipar világszerte legfontosabb szakvásárát, az idén májusról jövő februárra egyszer már elhalasztott Interpackot érinti, amelynek a következő kiadása így a bevált vásárciklusnak megfelelő időpontban, 2023 májusában lesz Düsseldorfban.

A másik érintett a korábban a GyártásTrend felületein szintén beharangozott nyomdaipari szakvásár, a négyévente jelentkező Drupa. Ezt eredetileg idén júniusra tervezték, azonban a Covid-19 járvány miatt tavasszal 2021. áprilisra eltolták a valós vásár digitális szolgáltatásokkal való ötvözésére utalva Hybrid Drupa néven. A világjárvány most arra a döntésre kényszerítette a szervezőket, hogy a következő Drupát – a szokásos vásárciklus szerint – csak 2024. május 28–június 7. között tartsák meg élőben Düsseldorfban. Áthidaló megoldásként a korábban tervezett időpontban, 2021. április 20–23. között Virtuális Drupa néven online formában rendeznek kiállítást.

Az említett döntéseket a Messe Düsseldorf vásártársaság az iparági képviselőkkel, a szakmai szervezetekkel és a kiállítói tanáccsal egyeztetve, velük egyetértésben hozta meg.