hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Apácák öltöztették a csontvázakat

A katakombaszentek csontvázait dobozokban küldték északra, ahol apácák öltöztették drága kelmékbe, aranyba, ezüstbe azokat.

hirdetés

Az Indiana Bones-nak elnevezett művészettörténész kincsvadász, Paul Koudounaris morbid gyűjteményt fedezett fel Európa különböző városainak katolikus templomaiban. Koudounaris képeket készített a titkosan kezelt, hátborzongató csontvázakról – írja a Huffington Post. Manapság ezeket a csontvázakat, amelyekről úgy tudták, hogy korai keresztény mártírok maradványai, elzárva, ládákban tárolják. Koudounaris most könyvben publikálta különös felfedezését, és azt, ami annak hátterében állt.

Több ezer csontvázat ástak ki római korai keresztény katakombákból a 16. században és küldték azokat a Vatikán utasítására német, ausztriai és svájci váro sok katolikus templomaiba és rendházaiba, hogy pótolják azokat az ereklyéket, amelyeket az 1500-as évektől elindult protestáns vallási mozgalmak során elpusztítottak. A csontvázakat több kilogrammnyi arannyal, ezüsttel és drágakövekkel díszítették fel többnyire apácák, mielőtt elhelyezték volna a templomokban őket.

Fotó: St Valerius Weyarnben
Fotó: St Valerius Weyarnben, Paul Koudounaris

Ezeket a korai keresztényeket szenteknek nevezték, noha a katolikus vallási szabályok szerint nem voltak jogosultak e címre. Ám a városok így saját szentekhez jutottak, amelyek a győzedelmes hit szimbólumai lettek, de valódi fontosságuk nem is annyira spirituális erejükben rejlett, valójában megerősítették a városlakók kapcsolatát saját városukkal egy véres vallási megosztottságban és csatákban bővelkedő időszakban.

A katakombaszentek visszaadták maguknak a városoknak a rangját és tekintélyét – nyilatkozta a Huffington Postnak Koudounaris. A 19. században azonban feleslegessé, sőt kellemetlenné váltak, egy zűrzavaros múlt morbid emlékeztetői lettek, így inkább igyekeztek eltüntetni őket. Koudounaris a Huffington Postnak elmondta, egy könyvön dolgozott, amikor csontkamrákban járva ráakadt ezekre a különös csontvázakra, amelyek mai értékét szerinte lehetetlen megállapítani.

Karosszékben

A korai keresztények a keresztényüldözések idején, az I. századtól gyakorolták vallásukat Rómában titokban a föld alatt, és oda is temetkeztek. A keresztényüldözések a 4. században értek véget, majd mintegy hetven évvel később I. Theodosius államvallássá tette a kereszténységet abban a formájában, ahogy azt az 1. niceai zsinat 325-ben meghatározta. Állítólag mintegy 7 millió sír van a katakombákban.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[138161] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés