hirdetés
hirdetés

MI

Anyagtervezés mesterséges intelligenciával

A Delfti Műszaki Egyetem tudósai szerint a hagyományos értelemben vett kísérletezgetés idejétmúlt.

hirdetés

A Delft Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja bármiféle kísérletezgetés nélkül hozott létre egy páratlan mértékben összetömöríthető, de mégis erős anyagot. A tudósok szerint a jövőbiztos anyagok kialakításánál a „próba – tapasztalat” hagyományos módszere elavulttá válik, és ezért jelen esetben az alkotói fázisban kizárólag mesterséges intelligenciát használtak. A szakemberek inkább a számítógépes adatokra építő megközelítést alkalmazták mind annak kiderítésére, hogy az aktuális céljukra mennyire használhatók az egyes metaanyag-koncepciók.

A metaanyagok olyan anyagok, amelyek egyes tulajdonságaikat inkább belső struktúrájuknak, mintsem a kémiai összetételüknek köszönhetik.

Forrás: TU Delft

A tudósoknak így sikerült például gépi tanulás segítségével törékeny polimerekből rendkívüli mértékben összenyomható metaanyagokat létrehozniuk. Miguel Bessa, a kutatás vezetője most azon morfondírozik, hogy az „összetömöríthetőség” meddig fokozható, vagyis mikor juthatunk el odáig, hogy akár mellényzsebben vihetünk magunkkal mondjuk egy konyhaasztalt vagy egy biciklit.

Még egyszer fontos azonban leszögezni, hogy Bessáék újításának jelentősége nem magában az anyagban, hanem a megszületéséhez vezető metódusban rejlik.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés