„Antigravitációs” víztisztító alumíniumtábla
Közösen fejlesztett ki egy agresszív nedvfelszívó képességekkel rendelkező, femtoszekundumos lézerrel kezelt fémpanelt a Rochesteri Egyetem és az Amerikai Egyesült Államok Hadserege.

Az Egyesült Államok Hadseregének és a Rochesteri Egyetem kutatóinak egyik közös kutatócsapata létrehozott egy kiemelkedő nedvszívó képességekkel rendelkező, „antigravitációs” alumíniumpanelt, amely napenergia felhasználásával tudja megtisztítani a szennyezett vizet.

Az új technológia keretében a felhasznált fémtáblán ultrarövid femtoszekundumos lézerimpulzusokkal sűrű barázdákat hoznak létre. A művelet folyamán a felület a formai átalakulás mellett egyszersmind mélyfekete árnyalatúvá válik.

Forrás: Rochesteri Egyetem

A beavatkozás az anyagot nagymértékben nedvszívóvá teszi. Akár vertikális irányban is rendkívüli erővel tudja magába szippantani a vizet – a fejlesztők az „antigravitációs” jelzővel ezért ruházták fel az eszközt.

Szurokfekete tónusának köszönhetően a panel több energiát gyűjt be a Napból, amelynek nagy részét meg is tudja tartani, hogy a vizet felmelegítse. A "hőemelkedés" közben a folyadék párává alakul, és a szennyeződésektől megszabadulva hagyja el a tábla felszínét. A szakemberek a tiszta gőzt egy átlátszó konténerbe irányítják, ahol már fogyasztásra alkalmas minőségben sűrűsödik össze iható halmazállapotúvá. Amint az kiderült, a rendszer képes a víz festék-, vizelet, nehézfém-, tisztítószer- és glicerintartalmát emberi fogyasztás szempontjából biztonságos szint alá szorítani.

A találmány például a megbízható ivóvízforrásokban szegény területek lakóinak életét is radikálisan megkönnyítheti. Az amerikai haderő azért vesz részt a fejlesztésben, mert efféle régiókba olykor azért az USA katonái is elvetődnek.

Forrás: Rochesteri Egyetem